Konyha

Szent Jakab kagyló citromos rizottóval

Az ízletes tengeri vacsora!

Elkészítés:
A rizottót elkészítjük a szokásos módon, (ld.:sáfrányos rizottó), ám ezúttal nem a sáfrány, hanem a citrom a fő összetevő. A mascarponét egy citrom héjával, sóval, borssal, és egy citrom levével kikeverjük, és a forró rizottóhoz keverjük. A Szent Jakab kagylókat curry-só keverékével mindkét oldalukon meghintjük, olívaolajat hevítünk forró serpenyőben, mindkét oldalukat egy-két perc alatt megsütjük. Tálalásnál a forró krémes rizottó tetejére 3-3 frissen sült kagylóhúst helyezünk, megloccsantjuk szűz olívaolajjal, még egy kis citromot facsarunk rá, esetleg ráreszelünk még egy kis parmezánt. Különleges alkalmakkor tinta-fátyollal is díszíthetjük.

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Szent Jakab kagyló    12 db
mascarpone    200 gr
citrom    2 db
rizotto rizs    240 gr
fokhagyma    2 gerezd
fehérbor, száraz    150 ml
hal alaplé
vaj    100 gr
salottahagyma    2-3 db
marha-, vagy hal alaplé    1500 ml
parmezán    100 gr
friss petrezselyem   1 csokor
só, frissen őrölt bors, olívaolaj, kurkuma
tinta-fátyol/tüll (díszítő elem, opcionális, serpenyőben sütjük)
tintahal tinta   1 kis zacskó
liszt    0,5 g
olaj
víz