Konyha

Túrós derelye

Ínycsiklandozó desszert a Főmenü konyhájából!

Fotó: MTVA

Elkészítés:

Burgonyás gyúrt tészta:

Gyúrt tésztát készítünk, amihez a liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a tojássárgáját, az egész tojást, áttört burgonyát, az olivaolajat, sót és ecetet. Kézzel összegyúrjuk, és egészen simára, homogénre dolgozzuk, szánjunk erre 10-15percet. A megszokottnál lágyabb tésztát kell, hogy kapjunk.
Szorosan fóliába csomagoljuk és kb. 1órát pihentetjük csupán a burgonya miatt.

Míg pihen a tészta, a morzsát száraz serpenyőben pirítjuk szép aranysárgára, közben gyakran kevergetjük, rázogatjuk.
Ha elkészültünk, a tűzről lehúzzuk, de még forrón hozzáadjuk a vajat (kb. 2 evőkanálnyi), a sót, a kristálycukrot. Elkeverjük és langyosan tartjuk tálalásig.
A túrót ne nedvesítsük túl, ezért tejfölt nem rakunk bele, kristálycukor egy részével, citromlével, héjjal és vaníliával ízesítsük. Tegyük hűtőbe, míg dolgozunk vele.

A gyúrt tésztát darabokra vágjuk és 3-4 körben nyújtjuk vékonyra tésztagép segítségével. A tésztalapok felét vékonyan megkenjük felvert egésztojással, majd egymástól kb. 2-3cm-re helyezzük a kanálnyi túró kupacokat. A tészta másik felét ráhajtjuk és beburkoljuk a túrót. Ujjainkkal kinyomkodjuk a levegőt a túrókupacok mellől, kissé el is lapíthatjuk.
Hullámos szélű derelyevágóval rombuszformájú derelyéket készítünk, úgy, hogy a tölteléket a tésztaszél körbe vegye kb. 1cm-es szélességben.
Készíthetünk kisebb és nagyobb derelyéket, ahogy szeretnénk. Adagonként célszerű kb. 5-6db, 5*10cm-es derelyét készítenünk.
Ha elkészültünk, gyöngyöző sós vízben (a vaníliarúd kikapart héját is beledobhatjuk a főzővízbe) főzzük a derelyéket 3-4percig, míg a tészta átfő.
Ha elkészültünk a pirított morzsába forgatjuk és azonnal tálaljuk.
Rengeteg tejföllel tálaljuk és vaníliás porcukorral, pirított morzsával enyhén megszórjuk.

Hozzávalók:
Túró (magas zsírtartalmú), áttörve kb. 400 g
Citrom reszelt héja és leve 1 db
Pankómorzsa Kb. 200 g
Vaj 2 ek.
Kristálycukor 5-6 ek.
Vaníliarúd 1 db + 1 db a töltelékhez
Liszt néhány marék a tésztanyújtáshoz
Tojás 1 db
Tejföl 400 g
Porcukor

Gyúrt tészta burgonyásan:
Finomliszt 250 g
Durumliszt 250 g
Tojás sárgája 10 db
Tojás egész 2 db
Oliva olaj (vagy sima napraforgó) 3 ek
Burgonya, héjában főzve, áttörve 6 dkg
Ecet 10%-os 1 ek.
2 kk.