Konyha

Mi a titka az igazán jó húsvéti sonkának? Receptek és tippek, ha marad belőle

Rácz Ferenc mesterszakács minden fontos információt elárult a sonkáról és három ínycsiklandó receptet is mutatott.

A Dunán látható Család-barát című műsor vendége volt a héten Rácz Ferenc mesterszakács, aki mindent elárult a finom sonkáról. Három ínycsiklandó finomságot is elkészített, mellékeljük a receptet is.

 

Sárgaborsó krémleves, füstölt sonka gombóccal

Hozzávalók:
40 dkg sárgaborsó
Só, bors, babérlevél, ízlés szerint
10 dkg liszt
2 db tojás
1 dl tejszín
Petrezselyem
10 dkg füstölt, főtt sonka
10 dkg burgonya

Elkészítés:
Sárgaborsót zöldség alaplében feltesszük főni, ízlés szerint fűszerezzük. Puhára főzzük. Tejszínnel, tojás sárgájával dúsítjuk. A főtt, füstölt sonkát ledaráljuk, borssal, petrezselyemmel fűszerezzük, tojás sárgájával, liszttel és a főtt burgonyával gombócokat készítünk. Sós vízben megfőzzük. Sárgaborsó levesben tálaljuk.

Sonka ropogós

Hozzávalók:
10 dkg liszt
10 dkg vaj
2 dl tejszín
30 dkg főtt füstölt sonka
Só, bors, petrezselyem, mustár, ízlés szerint
2 dl olaj
Zsemlemorzsa

Elkészítés:
A vajból, lisztből rántást készítünk, tejszínnel felengedjük. Belekeverjük a ledarált sonkát, ízesítjük. 2 db tojás sárgáját megfogjuk. Hengerelt formátumok. Zsemlemorzsába forgatjuk, kisütjük. Párolt rizzsel, házi majonézzel tálaljuk.

Tőkehal filével töltött csirkemell, füstölt sonkába tekerve

Hozzávalók:
0,40 dkg tőkehal
0,60 dkg csirkemell
0,20 dkg füstölt sonka
1 kg édesburgonya
15 dkg vaj
Só, bors, ízlés szerint

Elkészítés:
Tőkehal filével megtöltjük a csirkemellet, sonkába betekerjük, olíva olajban készre sütjük.
Az édesburgonya egy részét megpucoljuk, és vízben puhára főzzük. Kevés vajjal turmixoljuk. A másik felét hasábra vágjuk, olajban megpirítjuk. Ízlésesen tálaljuk.

 

kiemelt kép: illusztráció/MTI