Konyha

Jókai bableves, ahogy én szeretem, füstölt csülökkel, faszénen grillezett oldalassal, kolbásszal

Hazai klasszikus a Főmenü konyhájából.

Elkészítés:
A babot áztassuk be bőséges langyos vízbe és hagyjuk kint a konyhapulton egy éjszakát.
Másnap, faszénen grillezzük meg az egész oldalast, majd vágjunk csontonként darabokra.
Egy nagy fazékba készítsük el az alaplevet: Bőséges hideg vízbe tegyük a csülköt, a babot, a grillezett oldalast, a sárgarépát, a fehér gyökeret, fokhagymát, vöröshagymát, paradicsomot és paprikát, babért és egészborsot.
Gyöngyözve forralva főzzük órákon át, közben vegyük ki belőle a puhulási sorrendben a zöldségeket, majd a bababot, az oldalast, végül a füstölt csülköt.
A levet finomszűrőn szűrjük le.
Karikákra vágott kolbászt kevés kacsazsíron pirítsuk meg, vegyük ki a kolbászt. Nagyon finomra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítsuk meg a kolbászos zsíron, adjunk hozzá egy-két kanál lisztet és pirítsuk meg, míg fel nem száll az illata. Húzzuk le a tűzről a fazekat és tegyük hozzá a fűszerpaprikát. Öntsük fel kb. 2.5-3l lével és forraljuk ki.
Míg forr a leves, kézzel darabokra tépkedjük a füstölt csülköt(a bőrt nem használjuk!) és kisebb hasábokra vágjuk a zöldségeket is. Kevés tejfölt keverjünk ki alaposan, merjünk hozzá a forró levesből és hő kiegyenlítve adjuk a tejfölt a léhez.
Felforraljuk, végül visszatehetjük a tépkedett csülökhúst, az oldalast, a zöldségeket és babot és a kolbászt is.
Legyen gazdag, arányos a betéttel és a lével a Jókai bableves! Csepp ecettel tegyük pikánssá!
Tálalás pillanatában egy kanál tejfölt, finomra vágott petrezselymet és házi csipetkét tegyünk a leves és a sűrűje tetejére.
Tűzforrón fogyasszuk!

Hozzávalók:
Füstölt első csülök – kb. 0.5 kg-os darab
Sertés oldalas – kb. 0.5 kg
Száraz bab – kb. 200-250 g
Füstölt kolbász, karikázva – 1\2 szál
Fűszerpaprika – 2 ek
Babér levél – 2 db
Feketebors, egész – 15-20 szem
Ecet 10%-os – 1-2 ek
Sárgarépa – 1 szál
Fehérrépa – 1 szál
Vöröshagyma, héjasan félbevágva – 1 db
Fokhagyma, hájasan félbe vágva – 1 db
Vöröshagyma, finomra vágva – 1 fej
Kacsazsír – 2 ek
Liszt – 2 ek
Tejföl – 250 g + a tálaláshoz
Petrezselyem, finomra vágva – tálaláshoz
Házi csipetke, kifőzve – tálaláshoz