Konyha

Ha marad húsvéti sonka: sonkás-sajtos tészta

Kárba semmi ne vesszen!

Elkészítés:
Nagyméretű serpenyőben kevéske olajon kipirítjuk a kockázott füstölt szalonnát és szalonnabőrkét, amire vékonyra szelt fokhagymagerezdeket dobunk.
A sonkát kézzel szétmorzsoljuk, közben egy nagy fazék vizet forralunk. Ha felforrt, sózzuk és beledobjuk a száraztésztát. Annyi ideig főzzük, mínusz két perc, amennyi a csomagoláson fel van tüntetve!
Ha elkészült a tészta, a forró szalonnás fokhagymára szedjük és nem spórolunk a főzővízzel, az is kerüljön hozzá! Rengeteg reszelt sajtot és tojássárgáját adunk hozzá. Lehúzzuk a tűzről és selymes emulziót hozunk létre a zsírból, sajtból, főzővízből, tojássárgájából! Utolsó pillanatban adunk hozzá egy kis tejfölt, rengeteg petrezselymet, snidlinget, egy kevés mustárt és a tépkedett sonka darabkákat. Tányérra szedjük, végül ütünk rá tányéronként egy-egy tojást, és berakjuk az előre fölmelegített sütőbe. Mikor a tojások tükörtojássá válnak a sütőben, kivesszük,
Azonnal tálaljuk, tejfölt és még reszelt sajtot teszünk a tetejére.

Hozzávalók:
Főtt sonka, kézzel szétmorzsolva 40-50 dkg
Száraztészta, spagetti 500 g
Appenzeller sajt, reszelve 100-150 g + tálaláshoz
Tejföl 3-4 ek + tálaláshoz
Füstölt császár szalonna, apró kockákra vágva 100 g
Fokhagyma 3-4 gerezd
Tojássárgája 4 db
Petrezselyem, aprítva 1 köteg
Snidling, aprítva 1 köteg
Mustár
Olaj
opcionálisan paradicsomsaláta:
1 citrom, pici akácméz, pár szem koktélparadicsom, petrezselyem, só

További adásokért és a receptvideókért látogassanak el a Médiaklikk/Főmenü oldalra!