Konyha

Ha marad húsleves: francia hagymaleves burgonyás bagettel és comté sajttal

Ezért a receptért, megéri félretenni az alapléből egy keveset!

Elkészítés:
A vörös, lila, sonka hagymákat félbevágjuk és vékony szeletekre vágjuk, a pórét vékony karikákra. Nagyméretű fazékban a vaj egyik részét aranysárgára pirítjuk, majd rádobjuk a hagymákat és az aprított fokhagymát. sózzuk, hozzáadjuk a kevés cukrot.
Legalább 1-2 órán keresztül pirítjuk-karamellizáljuk a hagymát, közben gyakran felöntjük kevés vízzel és rövid ideig főzzük is jó párszor.
Mikor a hagyma vaj puha és dzsem szerűen karamellás-krémes, felöntjük a fehérborral és rácsipkedjük a friss kakukkfű levelek egy részét. A fehérbort teljesen szárazra pirítjuk, majd ezután felöntjük a sötét, jóízű marha húslevessel!
Pár percig forraljuk, míg a hagyma elvegyül a lében és a kakukkfű is kiadja az aromáját.
Időközben megpirítjuk a bagett szeletkéket.
A kész levest lehetőség szerint magas csészékbe tesszük, dobunk még a tetejére friss kakukkfüvet, majd a pirult bagett szeleteket, amit bőségesen meghintünk reszelt comté sajttal.
Forró sütőben, grill fokozaton sütjük a sajtot a leves tetején aranybarnára.
Tűzforrón tálaljuk, akkor jó, ha a sajt hólyagos és kissé rásült a csésze szélére

Hozzávalók:
Vöröshagyma, vékonyra szelve 4 fej
Lilahagyma, vékonyra szelve 4 fej
Póréhagyma világos része, vékonyra szelve 1\2 szál
Sonkahagyma, vékonyra szelve 6 fej
Fokhagyma, aprítva 3 gerezd
Marha húsleves 1-1.5 l
Kakukkfű, friss néhány szál
Fehérbor, száraz 3-4 dl
Vaj 120 g + 50 g
Kristálycukor 3-4 ek
Kovászolt krumpli bagett 8 szelet
Comté sajt, reszelve 20-25 dkg
Frissen őrölt bors

További adásokért és a receptvideókért látogassanak el a Médiaklikk/Főmenü oldalra!