Konyha

Retro francia saláta sült roast-beef és töltött tojás

Elkészítés:
Francia saláta:
A tojássárgáját egy keverőtálba tesszük és vékony sugárban csurgatjuk hozzá az olajat, miközben habverővel intenzíven kevergetjük. Sűrű majonézt kell, hogy kapjunk. Ha tökéletesen krémes és kemény az emulziónk, csak ezután ízesítjük a tejföllel, sóval, cukorral, pici citromlével és mustárral. Kellemesen sűrű, pikáns majonézmártást kell, hogy kapjunk. Hűtőbe tesszük. A burgonyát héjában főzzük meg, teljesen kihűtjük, megpucoljuk és 1*1 cm-es kockára vágjuk. A sárgarépát is kockára vágjuk, enyhén sós-cukros vízben főzzük ressre. Utolsó egy percben hozzáadjuk a morzsolt csemegekukoricát és a borsót is. 1p ercig melegítjük a zöldségeket, leszűrjük, hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a csemegeuborkát és az almát is 1*1 cm-es kockákra vágjuk. Ha megvagyunk minden zöldséggel, összekeverjük a házi majonézünkkel. Hűtőbe tesszük tálalásig, jót tesz, ha egy napot összeérik a hűtőben.

Töltött tojás:
A tojásokat forró vízben áztatjuk fél órát, közben sós vizet forralunk. Óvatosan beletesszük a gyöngyöző vízbe a felmelegített tojásokat, majd 3 percig hagyjuk forrni, 3 perc elteltével lehúzzuk a tűzről és hagyjuk állni a forró lében 7-9 percig. Ezt követően hideg víz alatt lehűtjük a tojásokat és megpucoljuk. A tojásokat félbevágjuk, a főtt sárgáját kivesszük a tojások közepéből. A sárgáját keverőtálban kikeverjük egy kis vajjal, sóval, borssal, mustárral. A végén ízesítjük aprított szardellával, aprított petrezselyemmel és finomra vágott lilahagymával. A krémet csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és visszatöltjük a főtt tojásfehérje köpenybe.

Roastbeef:
A hátszínt egészben hagyjuk, szépen megtisztítjuk.
Kötöző zsineggel megformázzuk és alaposan besózzuk, borsozzuk.
Forró serpenyőben kevés olajon körbe pirítjuk, majd dobunk rá egy kanál vajat, a kakukkfüvet és a fokhagymát. A barnuló vajjal pár percig locsolgatjuk, majd serpenyővel együtt előmelegített 120 fokos sütőbe tesszük és nagyon lassan süssük, míg a maghőmérséklete eléri az 54-56 fokos maghőmérsékletet. Kivesszük a sütőből és egy rácsra tesszük pihenni 20-30 percre, majd lazán becsomagolva a hűtőbe tesszük, hogy lehűljön.

Tálaláskor a francia salátát egy tálra rendezgetjük, rátesszük a töltött tojást és körbe rendezgetjük hajszálvékony, rózsaszín sült hátszín szeletkékkel. Petrezselyemmel, koktél paradicsommal díszítjük.

Hozzávalók:
Francia saláta:
Tojássárgája 3 db
Naparaforgó olaj 3 dl kb.
Dijoni mustár 2-4 kk
Tejföl 3-4 ek
Citromlé
Porcukor

Sárgarépa 12 dkg
Burgonya, héjában főzve 12 dkg
Kukorica 12 dkg
Zöldborsó 12 dkg
Csemege uborka 12 dkg
Alma, pink lady 12 dkg

Töltött tojás:
10 perces főtt tojás 10 db
Vaj 2-3 ek
dijoni mustár 2-3 kk
Szardella aprítva 1 kk
Lilahagyma, aprítva 2 kk
Petrezselyem aprítva 2 kk
Bors, frissen őrölve

Koktél paradicsom pár szem
Francia petrezselyem

Roastbeef:
Hátszín egészben 0.5 kg

Frissen őrölt bors
Fokhagyma 8-10 gerezd
Vaj 3 ek
Napraforgó olaj 2 ek
Kakukkfű friss

További adásokért és a receptvideókért látogassanak el a Médiaklikk/Főmenü oldalra!