×

Konyha

Ízes bukta a Főmenü konyhájából

A tészta adott, a lekvárt ti választjátok!

Elkészítés:
A tejet éppen csak meglangyosítjuk, közben hozzáadjuk a cukrot a vajat, az élesztőt, a reszelt citromhéjat.
Keverőtálba tesszük a keveréket, majd hozzáadjuk a két tojássárgáját és az egy egész tojást és a liszt egyharmadát. Kézzel vagy dagasztó géppel sima, sűrű masszát készítünk. Ha sima a massza, hozzáadjuk a liszt többi részét és a sót, ezután addig dagasztjuk, míg nem tapad a kész tészta az edény falára. Fóliával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk és 5-7 dkg-os gombócokat szaggatunk belőle (virgolás), attól függően mekkora buktákat szeretnénk készíteni. A gombócokat ujjbegyeinkkel négyzet alakúra kilapítjuk. A közepére egy nagy kanál lekvárt teszünk, majd a két szélét a tésztának ráhajtjuk, majd keresztbe is ráhajtjuk a két másik szélet. Igyekezzünk téglalap alakot hajtogatni.
Vajazunk ki egy porcelán vagy zománcozott tepsit és egymás mellé helyezzük a lekvárral töltött buktáinkat. A bukták között hagyjunk kb. 1 cm rést! Kenjük meg olvasztott vajjal, majd
takarjuk le az edényt és kelesszük így a buktákat a duplájára.(így szépen összeérnek, eltűnik a rés és kialakul a jellegzetes bukta forma)
Óvatosan kenjük meg a tetejüket egy kis tejjel kikevert tojással és előmelegített 180 fokos sütőben süssük kb. 40 percig, míg szép aranysárgára sülnek.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd ezt követően tudjuk szépen szétszedni és porcukorral megszórni.

Hozzávalók:
Liszt 900 g
Tej 3.5-4 dl
Vaj 190 g + a kenéshez
Kristálycukor 90 g
Élesztő, friss 25 g
Tojássárgája 4 db
Egész tojás 1 db
Citrom reszelt héja 1\2 db
Só 2 kk
Sűrű barack lekvár
1 tojás és egy kis tej a kenéshez

További adásokért és a receptvideókért látogassanak el a Médiaklikk/Főmenü oldalra!