×

Konyha

Nincs jobb, egy ízletes töltött paprikánál

Igazi magyar fogás a Főmenü konyhájából.

Elkészítés:
A sertéskörmöket megmossuk, megsikáljuk és lobogó vízben leforrázzuk, majd hideg vízben lemossuk.
Újra feltesszük a körmöket, ezúttal sárgarépával, babérral, fokhagymával, vöröshagymával, egész borssal és kb. 2-3 óra alatt vaj puhára főzzük.
Ha elkészültünk, a körmöket kivesszük, a levet pedig leszűrjük. A kenyeret megpirítjuk és beáztatjuk a leszűrt lébe.
A töltelékhez a salottahagymát apróra vágjuk és sertészsíron aranysárgára pirítjuk. Ha kész a hagyma a kenyeret kivesszük a léből, kissé kinyomkodjuk és átforgatjuk a hagymán, kissé szárítjuk is.
Idő közben a sertéslábat kicsontozzuk, kiporcozzuk és apróra vágjuk.
Keverőtálba tesszük a lábat, a hagymás kenyeret és a sertés darált húst. Ízesítjük sóval, borssal, friss kakukkfűvel, csomborral, csipet köménnyel és fűszerpaprikával.
A paprikákat kézi lángszóróval hirtelen megkapatjuk a héj nagy részét pedig késsel lekapargatjuk.
A magházat eltávolítjuk, a paprikák végeiből is egy keveset levágunk, épp csak, hogy egy apró lyukacska legyen a végükön.
Megtöltjük a paprikákat szorosan a töltelékkel és serpenyőben a töltelékes végeiket megpirítjuk.
Egy fazékba rendezgetjük a paprikákat, a burgonyát és a zellerdarabkákat, a koktélparadicsomok felét, cikk paradicsomokat. Felöntjük a láb főzőlevével és tűzre tesszük. Ha szükséges, vízzel pótoljuk a mennyiséget, de csak annyit, hogy 1-2 ujjnyival ellepjen mindent a lé.
Lefedjük és vaj puhára főzünk mindent a lében.
A burgonyákat és a töltött paprikákat kivesszük a léből, a zellert és a paradicsomokat elturmixoljuk a lével együtt. Turmixolás közben kevés olívaolajat és paradicsompürét adagolunk hozzá.
Ha kész a mártás, tűzre tesszük, közben a maradék koktél paradicsomot kézi lángszóróval megégetjük, héjukat eltávolítjuk és éppen csak felmelegítjük a mártásban.
Ha elkészültünk a burgonya egyik felét megpirítjuk, majd a paprikákkal együtt visszarendezzük egy tálba, amire rászűrjük a selymes paradicsomos mártást.

Hozzávalók:
Sertés köröm 3 db
Sertés darált hús 300 g
Vöröshagyma, félbevágva 2 fej
Fokhagyma 1\2 fej
Sárgarépa 1 szál
Babérlevél 2 db
Egész bors 10-15 szem
Kovászolt kenyér, pirítva 2 vékony szelet
Salottahagyma, aprítva 3 fej
Sertés zsír 4-5 ek
Csombor 2 szál
Kakukkfű, friss 3 szál
Kömény, őrölt 1 csipet
Fűszerpaprika 1 kk
Zellergumó, darabokra vágva 1\4-1\2 fej, méretfüggő
Paradicsom, savanykásabb, cikkekre vágva 3 db
Koktél paradicsom, édesebb, félbe vágva 30-40 szem
Burgonya, ratte, apróbb, félbe vágva, tisztítva 8 db
Kápiapaprika 4-5 db, méretfüggő
Paradicsompüré 1-2 ek
Olívaolaj 0.5-1 dl
Frissen őrölt bors

További adásokért és a receptvideókért látogassanak el a Médiaklikk/Főmenü oldalra!