Konyha

Unod a tükörtojást? Ezzel feldobhatod a reggelit

A reggeli az egyik legfontosabb étkezés. Sokféle lehetőség van előttünk, amiből választhatunk attól függően, hogy mennyi időnk van az elkészítéséhez. Ha unjuk már a megszokott tükörtojásos megoldást, íme egy nem hétköznapi tojásos recept, amit érdemes kipróbálni!

Hozzávalók

  • 8 darab tojás
  • 1 evőkanál reszelt parmezánsajt
  • 1/2 evőkanál só
  • őrölt fekete bors
Fotó: Pexels/ CCO License

Képünk illusztráció. Fotó: Pexels/CCO License

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt. Tegyünk sütőpapírt a tepsi aljára.

Válasszuk el a tojások sárgáját a fehérjétől. Óvatosan bánjunk a sárgájával, hogy egészben, egyben maradjanak. A tojásfehérjét tegyük egy tiszta edénybe és kézimixer segítségével közepes erősségen verjünk habot belőle – ne túl keményet, de azért olyat, ami formázható, nem folyik szét. Egy spatula vagy nagyobb kanál segítségével keverjük el a fehérjehabba a parmezánsajtot és a sót. Óvatosan, hogy ne essen szét.

Kanalazzuk óvatosan az így elkészült fehérjehabot a sütőpapírra, egymástól távolabb. Körülbelül tükörtojás nagyságúakat, és nyolc darabot, persze. Mindegyik közepébe csináljunk egy kisebb mélyedést a kanál hátuljával. Óvatosan tegyünk mindegyik közepébe egy-egy tojássárgáját.

Hogy krémes legyen a sárgája, süssük a sütőben körülbelül 15 percig. Ellenőrizzük, hogy olyan állagú legyen a tojássárgája, amilyenre szeretnénk. A lágyabb sárgájához például elegendő 8–10 perc sütés.

Tálalás előtt még sózhatjuk, borsozhatjuk ízlés szerint. Melegen szervírozzuk. Köretnek friss zöldségeket, paradicsomot, paprikát, póréhagymát javaslunk.