×

Konyha

Ropogós nyári sült csirke

Idény zöldségekkel kevésbé lesz unalmas a régi bevált recept.

Ezzel a változatával sincs több munka, mint bármely más sült csirkével. Igazából a legtöbbet a sütő dolgozik majd helyettünk, miután bedobtuk a csirkét. Azért érdemes kipróbálni, mert így is élvezhetjük a nyár kínálta zöldségeket. Idény termékeket enni pedig nagyon egészséges, ugyanis bennük van minden hasznos tápanyag, mert az igazi napsütés érlelte őket. Ha pedig a saját kertünkből származnánk a hozzávalók, akkor igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat, duplán is. A kertészkedés és a természettel való foglalkozás ugyanis nyugtat, oldja a feszültséget, feltölt energiával, vagyis kitűnő az egészségünk számára.

Egészben csirkét sütni kényelmes, mert csak befűszerezzük és a többi a sütő dolga. Ha köré szórunk további zöldségeket, akkor pedig egy szerre elkészül a köret is. Amíg a csirke sül, szabadok vagyunk, tehát időt is spórolunk ezzel az étellel. A süt csirke csontjait érdemes megmenteni, ugyanis kitűnő levest lehet belőle készíteni, ha vizet öntünk rá főzzük legalább egy órát, majd bőven dobálunk bele zöldségeket. Különleges íze lesz, mert még a sült hús íze is benne lesz. Érdemes kipróbálni.

Ha pedig marad némi sült hús, akkor készüljön belőle csirkés saláta. Aprítsuk fel a húst, szeleteljünk hozzá uborkát, paradicsomot, salátát, olívabogyót és krémfehér sajtot. Locsoljuk meg extra szűz olíva olajjal, szórjunk rá aprított petrezselymet vagy éppen bazsalikomot. Már kész is a vacsi. Mindehhez csak egy csirkét kellett megsütni.

(Fotó: unsplash.com)

Hozzávalók: 

1 egész csirke, 1 egész fokhagyma, só, bors, majoránna, oregánó, 4-5 paprika, 3-4 közepes fej paradicsom, 1 dl fehérbor.

Elkészítése: 

  • A csirkét alaposan tisztítsuk meg, majd tegyük a bőre alá a szeletekre vágott fokhagymagerezdeket.
  • Fűszerezzük be a csirkét alaposan. A belsejébe is tegyünk.
  • Tegyünk a belsejébe még egy felszeletelt paprikát és egy felszeletelt paradicsomot.
  • Tegyük a csirkét tepsibe vagy hőálló tálba.
  • Szórjuk köré a maradék paprikát és paradicsomot felszeletelve. Néhány fokhagymagerezdet is szórjunk még köré.
  • Sózzuk meg a köretet is.
  • Öntsük a hús alá a fehérbort és fedjük le a tepsit.
  • 190 fokon addig sütjük, amíg ropogós piros lesz a csirke bőre.
  • Burgonyával, rizi-bizivel vagy nokedlivel kínáljuk. Ne maradjon el mellőle a hagyományos tejfölös-fokhagymás uborkasaláta sem.