×

Konyha

Ki ne dobd a dinnye héját!

Bár hivatalosan még nem kezdődött meg a hazai dinnyeszezon, a boltok polcain már bőséggel találni ebből a lédús gyümölcsből..

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Az mindig nagyon bosszantó, hogy a jó nagy dinnyének bizony jó nagy része a héja is, amely jó esetben a komposztba, rosszabb esetben a szemétben landol. Szó szerint kidobott pénz. Ám a nagymamáink ismertek egy remek receptet, amellyel megmenthető és ehető lesz a dinnye héja is. Mi több kifejezetten csemege. Érdemes kipróbálni.

Sajnos pontos mennyiségeket ebben az esetben megadni nem lehet, mert minden dinnyének más súlyú lesz a megmaradt héja. De a nagyságrendekkel bőven megoldható a feladat.

Hozzávalók:
3 rész víz,
1 rész ecet,
amennyi a főtt héjának súlya, annyi cukor,
1-2 bio citrom,
3-4 dl víz.

Elkészítése:
Hámozzuk le a görögdinnye zöld és kemény héját a lehető legvékonyabban.
A fehér részt vágjuk apró darabokra.
Keverjük össze az ecetet és a vizet.
Tegyük bele a dinnye fehér részét és forraljuk fel.
Szűrjük le és kétszer öblítsük le.
A cukrot keverjük össze a vízzel és forraljuk fel.
Tegyük bele a felkarikázott citromot és főzzük addig, amíg szirup lesz belőle.
Dobjuk bele a dinnyehéjat is, forraljunk rajta egyet.
Tegyük befőttes üvegekbe és dunsztoljuk ki.