×

Konyha

Egészséges, szépít és zamatos: készítsünk őszibarackos finomságokat

Hogy miért együnk sok őszibarackot? Egyrészt mert végre szezonja van, és olyan rövid ideig tart, hogy csak győzzük megenni az éves adagunkat. Másrészt pedig azért, mert egészséges, és még szépülhetünk is általa. Harmadrészt pedig mert finom, édes, és a konyhában is sokoldalúan felhasználható – mutatunk ehhez néhány receptet!

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Az őszibarack nagy része (körülbelül 85–90 százalék) víz, vagyis a szomjunkat is kiválóan olthatjuk vele. És mivel ehhez képest arányaiban kedvezőbb például a cukortartalma, így nyugodtan majszolgathatjuk, amíg van a kosarunkban. Talán meglepő, ha azt mondjuk, hogy nemcsak frissít, de jó kedvre is deríthet az őszibarack. Pedig így van, és ezt a tulajdonságát állítólag egyrészt a niacintartalmának köszönheti. Emellett csökkenti a vérnyomást és jót tesz a szívünknek, valamint az érrendszerünk működésének – olvasható a Wikipédián. Vitaminból is van benne bőve, különösen a C- és B-vitamin, valamint biotintartalmát szokták kiemelni, aminek többek között jótékony hatása lehet a hajunk és a bőrünk szépségére. Sárga antioxidáns xantofill színanyagai rákellenes hatásúak. Egyes fajtái pedig rengeteg rostjukkal és pektinjükkel az emésztést segíthetik, megakadályozzák a székrekedést. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el. Ugyanakkor nátrium- és káliumtartalma miatt is érdemes lehet fogyasztani.

No és azért, mert nagyon finom és sok-sok finomság készíthető belőle!

Őszibarackos pite

Hozzávalók

A tésztához

  • 2 és 3/4 bögre liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 tk só
  • 2 db és 2 ek hideg, sózatlan vaj apróra vágva
  • 1/3 – 2/3 bögre jéghideg víz

A töltelékhez

  • 4 db érett, de kemény őszibarack
  • 2 db tojás
  • 3/4 bögre cukor
  • 1/2 db sózatlan vaj, felolvasztva
  • 3 ek liszt
  • csipet só

Elkészítés

Előbb készítsük el a tésztát. A lisztet, a cukrot és egy teáskanál sót keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a vajat és keverjük addig, amíg a vajtól porhanyós nem lesz, majd öntsük bele lassan az 1/3 pohárnyi jeges vizet. Addig keverjük, amíg a tészta össze nem áll, de arra figyeljünk, hogy ne legyen túl száraz vagy túl vizes!

A tésztát két adagban csomagoljuk ba fóliába és tegyük a hűtőbe körülbelül fél órára.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. A lehűlt tésztát nyújtsuk ki és helyezzük a formába – a széleit vágjuk le és gyúrjuk bele a maradék tésztába. Így, a formával együtt is hűtsük még legalább 15 percig. A maradék tésztából készíthetünk vékony csíkokat, amikből majd a pite tetejét „berácsozzuk”.

Süssük a tésztát addig, amíg szép aranybarna nem lesz, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Közben készítsük el a tölteléket. Egy edénybe engedjünk vizet és készítsünk elő jéghideg fürdőt a barackok számára. A gyümölcsök aljára vágjunk egy kisebb X-et, majd forraljuk körülbelül egy percig. Ekkor tegyük át a barackokat a jeges vízbe és hűtsük le kicsit. Hámozzuk meg a barackokat és szeleteljük is fel mindet.

A tojást, a cukrot, a vajat, a lisztet és a sót keverjük össze, majd töltsük fel vele a tészta/pite belsejét. Tegyük a tetejére az őszibarackszeleteket, a tetejére pedig elkészíthetjük a „rácsot”. Süssük körülbelül 40–45 percig, és hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt tálaljuk.

Grillezett őszibarackos pizza prosciuttóval

Hozzávalók

  • 2 db őszibarack, ékekre vágva
  • 30 dkg friss mozzarella sajt, vékonyra szeletelve
  • pizzatészta
  • 12 db vékony szelet prosciutto
  • 1/3 bögre friss bazsalikom
  • extra szűz olívaolaj

Elkészítés

Melegítsük elő a grillt és grillezzük, karamellizáljuk a barackszeleteket – mindkét oldalon körülbelül 2-2 percig.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. Szórjunk sajtot a pizza tésztájára. Süssük a tésztát addig, amíg a sajt meg nem olvad (körülbelül 8 perc). Vegyük ki, majd tegyük a tetejére a grillezett barackokat, a sonkaszeleteket és szórjuk meg bazsalikommal. Egy kevés olívával locsoljuk meg és azonnal tálalhatjuk!

Pikáns őszibarack- és avokádósaláta

Hozzávalók

  • 3 ek friss citromlé
  • 3 ek olívaolaj
  • 2 tk méz
  • 1 db mogyoróhagyma apróra vágva
  • 1 db csilipaprika
  • só és bors ízlés szerint
  • 3 db érett, de kemény őszibarack, ékekre vágva
  • 2 db avokádó ékekre vágva
  • 1/2 bögre friss menta
  • 1/4 bögre pirított pisztácia apróra vágva

Elkészítés

Keverjük össze a citromlevet, az olajat, a mézet, a mogyoróhagymát és a csilit egy tálban. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Adjuk hozzá az őszibarack-szeleteket és fedjük le. Hagyjuk pihenni körülbelül 15 percet, de legfeljebb 1 órát.

Közvetlenül a tálalás előtt keverjük hozzá az avokádót és a mentát. Sózzuk, borsozzuk, ha még szükséges. Tálalásnál a tetejére szórjunk pirított pisztáciát, és esetleg még néhány mentalevéllel díszíthetjük.