Illusztráció (Fotó: Unsplash)
Az őszibarack nagy része (körülbelül 85–90 százalék) víz, vagyis a szomjunkat is kiválóan olthatjuk vele. És mivel ehhez képest arányaiban kedvezőbb például a cukortartalma, így nyugodtan majszolgathatjuk, amíg van a kosarunkban. Talán meglepő, ha azt mondjuk, hogy nemcsak frissít, de jó kedvre is deríthet az őszibarack. Pedig így van, és ezt a tulajdonságát állítólag egyrészt a niacintartalmának köszönheti. Emellett csökkenti a vérnyomást és jót tesz a szívünknek, valamint az érrendszerünk működésének – olvasható a Wikipédián. Vitaminból is van benne bőve, különösen a C- és B-vitamin, valamint biotintartalmát szokták kiemelni, aminek többek között jótékony hatása lehet a hajunk és a bőrünk szépségére. Sárga antioxidáns xantofill színanyagai rákellenes hatásúak. Egyes fajtái pedig rengeteg rostjukkal és pektinjükkel az emésztést segíthetik, megakadályozzák a székrekedést. A pektin egyébként a koleszterinszintet is egészséges irányba tolja el. Ugyanakkor nátrium- és káliumtartalma miatt is érdemes lehet fogyasztani.
No és azért, mert nagyon finom és sok-sok finomság készíthető belőle!
Őszibarackos pite
Hozzávalók
A tésztához
- 2 és 3/4 bögre liszt
- 1 ek cukor
- 1 tk só
- 2 db és 2 ek hideg, sózatlan vaj apróra vágva
- 1/3 – 2/3 bögre jéghideg víz
A töltelékhez
- 4 db érett, de kemény őszibarack
- 2 db tojás
- 3/4 bögre cukor
- 1/2 db sózatlan vaj, felolvasztva
- 3 ek liszt
- csipet só
Elkészítés
Előbb készítsük el a tésztát. A lisztet, a cukrot és egy teáskanál sót keverjük el alaposan. Adjuk hozzá a vajat és keverjük addig, amíg a vajtól porhanyós nem lesz, majd öntsük bele lassan az 1/3 pohárnyi jeges vizet. Addig keverjük, amíg a tészta össze nem áll, de arra figyeljünk, hogy ne legyen túl száraz vagy túl vizes!
A tésztát két adagban csomagoljuk ba fóliába és tegyük a hűtőbe körülbelül fél órára.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra. A lehűlt tésztát nyújtsuk ki és helyezzük a formába – a széleit vágjuk le és gyúrjuk bele a maradék tésztába. Így, a formával együtt is hűtsük még legalább 15 percig. A maradék tésztából készíthetünk vékony csíkokat, amikből majd a pite tetejét „berácsozzuk”.
Süssük a tésztát addig, amíg szép aranybarna nem lesz, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni. Közben készítsük el a tölteléket. Egy edénybe engedjünk vizet és készítsünk elő jéghideg fürdőt a barackok számára. A gyümölcsök aljára vágjunk egy kisebb X-et, majd forraljuk körülbelül egy percig. Ekkor tegyük át a barackokat a jeges vízbe és hűtsük le kicsit. Hámozzuk meg a barackokat és szeleteljük is fel mindet.
A tojást, a cukrot, a vajat, a lisztet és a sót keverjük össze, majd töltsük fel vele a tészta/pite belsejét. Tegyük a tetejére az őszibarackszeleteket, a tetejére pedig elkészíthetjük a „rácsot”. Süssük körülbelül 40–45 percig, és hagyjuk egy kicsit hűlni, mielőtt tálaljuk.
Grillezett őszibarackos pizza prosciuttóval
Hozzávalók
- 2 db őszibarack, ékekre vágva
- 30 dkg friss mozzarella sajt, vékonyra szeletelve
- pizzatészta
- 12 db vékony szelet prosciutto
- 1/3 bögre friss bazsalikom
- extra szűz olívaolaj
Elkészítés
Melegítsük elő a grillt és grillezzük, karamellizáljuk a barackszeleteket – mindkét oldalon körülbelül 2-2 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokosra. Szórjunk sajtot a pizza tésztájára. Süssük a tésztát addig, amíg a sajt meg nem olvad (körülbelül 8 perc). Vegyük ki, majd tegyük a tetejére a grillezett barackokat, a sonkaszeleteket és szórjuk meg bazsalikommal. Egy kevés olívával locsoljuk meg és azonnal tálalhatjuk!
Pikáns őszibarack- és avokádósaláta
Hozzávalók
- 3 ek friss citromlé
- 3 ek olívaolaj
- 2 tk méz
- 1 db mogyoróhagyma apróra vágva
- 1 db csilipaprika
- só és bors ízlés szerint
- 3 db érett, de kemény őszibarack, ékekre vágva
- 2 db avokádó ékekre vágva
- 1/2 bögre friss menta
- 1/4 bögre pirított pisztácia apróra vágva
Elkészítés
Keverjük össze a citromlevet, az olajat, a mézet, a mogyoróhagymát és a csilit egy tálban. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Adjuk hozzá az őszibarack-szeleteket és fedjük le. Hagyjuk pihenni körülbelül 15 percet, de legfeljebb 1 órát.
Közvetlenül a tálalás előtt keverjük hozzá az avokádót és a mentát. Sózzuk, borsozzuk, ha még szükséges. Tálalásnál a tetejére szórjunk pirított pisztáciát, és esetleg még néhány mentalevéllel díszíthetjük.







