Konyha

Készíts otthon lángost!

Strand, sör, lángos – régi jó kellékei a nyaralásnak. Ám azért, hogy jó lángost együnk, nem kell – mondjuk – a Balatonig elutazni. Egy dolgos hét után feldobhatjuk vele otthon a hétvégénket.

A lángos az az étel, amely olcsó, nagy mennyiségben kell készíteni, mert akkor a legjobb, és nem kellenek hozzá bonyolult alapanyagok. Vagyis fillérekből egy egész hadseregnyi embert jóllakathatunk vele. Akár egy nyár esti kerti parti étele is lehet.

Otthon is könnyedén elkészíthetjük a lángost, amelyért a strandon sorban kell állni. Fotó: iStock.com/PeteerS

Sokan megijednek a kelt tészták készítésétől, mert körülményesnek ítélik. Pedig betartva az aranyszabályokat, könnyedén lenyűgözhetjük a családot, barátokat a tudományunkkal.

Az első fontos regula, hogy a tej, amelyben az élesztőt megfuttatjuk, éppen kézmeleg legyen. Ha túl hideg, akkor nem lesz jó az élesztőnek és ugyanígy a túl forró sem tesz jót neki. A második tudnivaló, hogy minden más hozzávalónak is szobahőmérsékletűnek kell lennie, semmi ne legyen hideg.

A lisztet érdemes átszitálni, mert így eltávolítjuk belőle a csomókat.

A lángos tésztáját alaposan össze kell gyúrni. Akkor jó, amikor elválik az edény falától és nem hagy rajta tésztamaradékokat, a külseje pedig „selymes”, sima. Keleszteni a tésztát langyos helyen, az edényt egy tiszta konyharuhával letakarva kell. A következő praktika az, hogy miután kiszaggattuk adagokra a tésztát és gombócot formáztunk belőle, akkor még hagyni kell kelni legalább egy 15-20 percet.

Ezután érdemes kisütni, szigorúan bő, forró olajban. Ha egy kicsit is hűvösebb az olaj, akkor bizony megszívja magát a lángos zsiradékkal, és élvezhetetlen lesz. Fontos az is, hogy bőven tegyünk a serpenyőbe olajat, ne érjen hozzá a lángos az edényhez, mondjuk úgy, fürödjön az olajban. Végül pedig a formázása is rejt némi trükköt. Vegyük kézbe a tésztagombócot és a közepétől kiinduva húzzuk szét tányér alakúra. A belseje legyen vékonyabb. Amikor mindkét oldalát világosbarnára sütöttük, akkor papírtörlőre szedve leitathatjuk róla a felesleges olajat. Hétpróbás lángososok úgy tárolják pár percig, mint a háziasszony az edényszárítóban a tányért.

Számtalan recept kering közkézen azzal, hogy az a biztos, a finom és az elronthatatlan. Én most a jól bevált családi receptet osztok meg, amely annyira egyszerű, hogy egy sütésben gyakorlatlanabb sem ronthatja el. A megadott mennyiségből négy embernek elegendő lángos készülhet.

Lángos hozzávalói:

Fél kg búzaliszt, 2 dl langyos tej, 2 evőkanál olaj + legalább egy liter a sütéshez, 1 kocka élesztő, 1 teáskanál cukor, 2 dl langyos víz, 1 teáskanál só.

Elkészítése:

1. A lisztet szitáljuk át.

2. A langyos tejbe keverjük bele a cukrot.

3. Morzsoljuk bele az élesztőt és szórjunk a tetejére egy-két csipet lisztet.

4. Várjunk addig, amíg a az élesztő felfut.

5. Tegyük a lisztbe a sót és keverjük el.

6. Tegyük bele a felfuttatott élesztőt és öntsük bele az olajat is.

7. Tegyük hozzá a langyos vizet és gyúrjuk át alaposan.

8. Amikor már elválik az edény falától a tészta, formázzunk belőle egy nagyobb gombócot, és olajozzuk be a tésztát.

9. Takarjuk le tiszta konyharuhával az edényt és tegyük langyos helyre 20-30 percre.

10. Amikor már megkelt, öntsük olajozott munkalapra és szilvásgombócnyi nagyságú gömböket formázzunk belőle.

11. Ezt is hagyjuk kelni úgy 15-20 percig.

12. Forrósítsuk fel az olajat. Amikor már forró, tegyük bele a tányér alakúra széthúzott lángost.

13. Mindkét oldalát süssük világosbarnára.

14. Tálaljuk a hagyományos módon fokhagymával, sajttal, tejföllel.