A sárgabarackból leggyakrabban lekvár lesz, ami a palacsintában köt ki, de most nézzük ennek az ínycsiklandó desszertnek a receptjét.
Hozzávalók (6 személyre)
- 1,5 kg sárgabarack
- 1,5 kg burgonya
- 360 g liszt
- 130 g barna cukor
- 2 tojás
- 1,5 ek fahéj
- só
- 2 evőkanál vaj + a zsemlemorzsához 2 evőkanál vaj
- fahéjas porcukor a szóráshoz
- 8 evőkanál zsemlemorzsa
- tejföl a tálaláshoz
Elkészítés
Alaposan mossuk meg a barackokat (a héjukat hagyjuk meg és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a barackmagokat távolítsuk el a gyümölcsből). Még véletlenül se dobjuk ki a magokat, mert szárítás után isteni finomságot rejt a belseje, aminek majdnem olyan íze van, mint a mandulának. Forgassuk meg a barna cukorral és a fahéjjal. Helyezzük őket a sütőpapírra, de arra ügyeljünk, hogy a héjával rendelkező része legyen alul. Ha légkeveréses a sütőnk, akkor bátran használjuk, de sima sütőben is 140 fokon süssük meg őket. Így lesznek jó karamellizált ízűek. Ha elkészültek, vegyük ki a sütőből és várjuk meg, amíg kihűlnek. A zsemlemorzsával pont úgy bánunk itt is, mint a szilvásgombóc esetében. Vajon megpirítjuk. A burgonyát megfőzzük és melegen áttörjük. Ezt is megvárjuk, hogy kihűljön. Hidegen hozzáadjuk a tojást, a sót, egy evőkanál vajat és a lisztet. A kapott tésztánkat körülbelül 1 cm vastagra nyújtjuk. Utána háromszögeket vagy négyszögeket vágunk, belehelyezzük a barackokat és csinos gombócokat formázunk belőle.
Forrásban levő (sós vízbe) tesszük a gombócokat, és amikor feljöttek a víz felszínére még kb. 1 percig főzzük. Végül pedig jól megforgatjuk őket a vajon pirított zsemlemorzsában. Vaníliafagylalttal vagy tejföllel tálaljuk és megszórjuk fahéjjal.
Fotó:Freepik/@valeria_aksakova




