×

Konyha

Készíts ropogós hasábot édesburgonyából

Egyre nagyobb teret hódít az édesburgonya. Szinte minden olyan étel elkészíthető belőle, mint a hagyományos burgonyából. Például a ropogós hasábot is, de ehhez tudni kell egy trükköt.

Már számos étteremben és kifőzdében is kínálnak különböző ételek köreteként édesburgonya hasábot. Ha megpróbáltad otthon elkészíteni és nem sikerült olyan ropogósra, mint az étteremben, az nem a te hibád.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Az éttermek ugyanis egy igazán egyszerű trükköt vetnek be a ropogós eredmény érdekében. Az édesburgonya ugyanis azért nem lesz ropogós, ha bő zsiradékban kisütöd, mert nincs benne keményítő. Éppen ez az oka annak is, hogy sokkal gyorsabban megpuhul az édesburgonya, mint a hagyományos krumpli. Ha például rakott krumpliként készíted el az édesburgonyát, akkor nem szükséges előtte megfőznöd. Csak vékonyan lekarikázod és már rétegezheted is a tepsibe. Mire minden összesül, addigra tökéletesen megpuhul a batáta is. De ha főzöd, akkor is elég pár perc, mire megpuhul.

Ha ropogósan szeretnéd az édesburgonya hasábot elkészíteni, akkor kétféle módon teheted. Az egyik, hogy szinte hajszálvékonyra szeleteled és forró olajban kisütöd. De, ha a ducibb hasáb falatokat kedveled, akkor szeleteld fel az édesburgonyát. Ezután szórj egy tányérba burgonyakeményítőt és abban forgasd meg a hasábokat. Ezután már csak ki kell sütnöd forró olajban. Szedd papírtörlőkendőre és már kész is. Ne feledd, hogy sokkal gyorsabban elkészül, mint a hagyományos burgonya.