Konyha

Ne a boltit válaszd – készíts otthon túrórudit!

A legtöbb magyar ember kétségtelenül imádja a túrórudit, hiszen nemcsak nagyon finom, de felidézi a gondtalan gyermekkorunkat is. Magát az édességet azonban a legtöbb esetben a boltban vásároljunk meg, pedig egy kis gyakorlással mi magunk is elkészíthetjük otthonunk kényelmében. A következő recept elkészítése után gyökeresen megváltozhat a véleményünk, és a bolti verzió mellett lehet, hogy sokszor választjuk majd a házit… Lássuk a receptet.

Hozzávalók:

  • 30 dkg túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 4 teáskanál zselatin
  • 5 evőkanál porcukor
  • 25–30 dkg étcsokoládé
  • víz

Először is tegyük a túrót egy tálba. Reszeljük bele a citrom héját, majd adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliakivonatot. Áztassuk a zselatint körülbelül fél deciliter vízbe, és hagyjuk, hogy megduzzadjon. Ezek után olvasszuk meg, és dolgozzuk össze a túróval. Ezt a masszát tegyük egy órára a hűtőbe, majd ha lejárt az idő, celofán segítségével formázzunk belőle rudakat.

Ezt követően helyezzük a rudakat egy zsírpapíros tálcára, és tegyük őket a mélyhűtőbe körülbelül 5-10 percre, hogy megdermedjenek. Mindaddig, amíg pihennek, kezdjük el megolvasztani az étcsokit (természetesen tejcsokit is lehet használni, ha azt valaki jobban szereti), amit temperálni fogunk, hogy a bevonat igazán finom és roppanós legyen.

Helyezzünk egy deszkára sütőpapírt, és egy teáskanál segítségével húzzunk olyan hosszú csokicsíkokat, amilyen hosszúak a túrórudak. A csíkokra ültessünk egy-egy rudat (ez lesz a túró rudi „talpa”). Olvasszuk meg az étcsokit körülbelül 40 fokosra, majd hideg vízben hűtsük vissza 27 fokra. Ezután melegítsük újra 32 fokosra (ezek a hőmérsékletek nagyon fontosak, így legyünk pontosak!), majd öntsük rá a rudakra, amik aztán mehetnek is a hűtőbe, fogyasztásig.