×

Konyha

Egy csepp Olaszország a konyhánkban – pizzakrém házilag

Nyaggat a család, hogy legyen pizza a vacsora? Rendben, de csakis házi! Ahhoz pedig elengedhetetlen az isteni házi készítésű pizzakrém is, mutatunk hozzá egy remek receptet.

Ebből a mennyiségből ráadásul a kamra polcára is jutni fog, nem fogjuk megbánni, ha elteszünk belőle egy keveset télire, hiszen sokkal finomabb, mint bármelyik, amit a boltban kaphatunk vagy rendelhetünk, és megidézi majd az igazi olasz pizzák világát.

Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Hozzávalók:

  • 1 kg paradicsom
  • 5 fej kisebb hagyma
  • 7-8 gerezd fokhagyma
  • Kakukkfű
  • Oregánó
  • Bazsalikom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál só
  • 1-2 erőspaprika, ha a pikáns ízeket kedveljük

Elkészítése:

Apróra vágjuk a hagymát, majd az olívaolajon üvegesre pirítjuk. Eközben feldaraboljuk a paradicsomot (lehet koktélparadicsom, de a hagyományos is megfelel) és a paprikát, hozzáadjuk a hagymához, sózzuk és hagyjuk főni. Hozzáadjuk a fűszereket – lehetőleg frisset használjunk, de a szárított is megteszi –, valamint a cukrot. Alaposan szétfőzzük, majd átdolgozzuk botmixerrel is. Hogy semmiképp ne legyen darabos a végeredmény, érdemes szitán is átnyomkodni, majd még egy kicsit visszatenni a tűzre. Folyamatos kevergetés mellett megvárjuk, míg eléri a kellő sűrűséget. Még melegen kenhetjük a sütőből kikerülő friss pizzatésztára, a többi pedig mehet a sterilizált, előkészített üvegekbe. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni és mehet is a kamrába, ahonnan bármikor egy pillanat alatt előkaphatjuk és akár a tél közepén is felidézhetjük a nyári Olaszország hangulatát.