Konyha

Készíts illatos, ropogós croissantot reggelire

Nincs is annál kellemesebb, mint amikor ropogós, friss croissant eszegethetünk reggelire. Nem bonyolult elkészíteni és nagy sikert arathatunk vele a családnál. Ráadásul remek tízórai is lehet belőle.

Persze nem arra foglak buzdítani, hogy órákon át masszírozz a tésztába vajat és hajtogasd át legalább négyszer-ötször. Ma már ennél sokkal egyszerűbben is el lehet készíteni a ropogós croissant, ráadásul nagyon finom is lesz, hála a modern kori konyhatechnikának. Az elkészült péksütemény lehet hétvégi reggelek kényelmes reggelije, vagy rohanós hétköznapok tízóraira csomagolt étele. Ez eseteben kénytelen leszel este elkészíteni, vagy tényleg hajnalban felkelni.

A sonkás-sajtos croissant egyben egy szendvics is. A legfinomabb akkor lesz, ha keménysajttal készítjük. Remek ehhez a cheddar, nagylyukú sajt vagy ementáli típusú.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)

Hozzávalók:

egy csomag kész leveles tészta, 20 dkg sajt, 1 tojás, 20 dkg szeletelt füstölt-főtt sonka

Elkészítése:

  • A tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtjuk.
  • Háromszögekre vágjuk.
  • A sajtot lereszeljük és össze keverjük a tojás sárgájával.
  • A tészta háromszögekre rátesszük a sonkát.
  • Ráhalmozunk egy kiskanálnyi sajtos masszát.
  • Összetekerjük a háromszögeket és kissé félkörívben behajlítjuk.
  • Tepsibe tesszük és a tetejét megkenjük a tojás fehérjével.
  • Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig sütjük.