Persze nem arra foglak buzdítani, hogy órákon át masszírozz a tésztába vajat és hajtogasd át legalább négyszer-ötször. Ma már ennél sokkal egyszerűbben is el lehet készíteni a ropogós croissant, ráadásul nagyon finom is lesz, hála a modern kori konyhatechnikának. Az elkészült péksütemény lehet hétvégi reggelek kényelmes reggelije, vagy rohanós hétköznapok tízóraira csomagolt étele. Ez eseteben kénytelen leszel este elkészíteni, vagy tényleg hajnalban felkelni.
A sonkás-sajtos croissant egyben egy szendvics is. A legfinomabb akkor lesz, ha keménysajttal készítjük. Remek ehhez a cheddar, nagylyukú sajt vagy ementáli típusú.
Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)
Hozzávalók:
egy csomag kész leveles tészta, 20 dkg sajt, 1 tojás, 20 dkg szeletelt füstölt-főtt sonka
Elkészítése:
- A tésztát a lehető legvékonyabbra nyújtjuk.
- Háromszögekre vágjuk.
- A sajtot lereszeljük és össze keverjük a tojás sárgájával.
- A tészta háromszögekre rátesszük a sonkát.
- Ráhalmozunk egy kiskanálnyi sajtos masszát.
- Összetekerjük a háromszögeket és kissé félkörívben behajlítjuk.
- Tepsibe tesszük és a tetejét megkenjük a tojás fehérjével.
- Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig sütjük.