×

Konyha

Tésztavacsorák egy pohár bor mellé

Az őszi zöldségek, az esti borozgatások és a hideg idő tartalmas, laktató étkeket kíván. Íme néhány gyors recept vacsorához, vagy hirtelen betoppanó vendégek kínálásához.

A tészta gyors és egyszerű fogás, minden évszakhoz jól alakítható. A hűvösebb őszi napokon egy kicsit tartalmasabb formában, különleges ízvilággal esik igazán jól.

Fotó: iStock.com/skarau

Sütőtökös-káposztapesztós tészta

Hozzávalók:
700 gramm sütőtök
1/2 csésze olívaolaj
3/4 tk só
bors
1 csokor fodros kel
220 gramm tészta (pl. penne)
1/3 csésze pirított fenyőmag
2 nagy gerezd fokhagyma
1 citrom finomra reszelt héja
friss citromlé ízlés szerint
reszelt parmezán a tálaláshoz

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Amíg melegszik hámozzuk meg a sütőtököt és vágjuk kockára. Sütőpapírral bélelt tepsiben forgassuk össze az olíva olajjal, ízesítsük sóval és borssal, és süssük aranybarnára körülbelül 30 perc alatt. Közben forraljunk fel egy nagy lábos sós vizet. A kelleveleket forrázzuk le a forró vízben úgy 45 másodpercig majd tegyük át őket jeges vízbe. Alaposan törölgessük szárazra a leveleket és vágjuk durvára. Aprítógépben dolgozzuk össze a fodros kelt, a fenyőmagot, a fokhagymát, a citromlevet és a citromhéjat. Adjuk hozzá az olívaolajat és forgassuk össze, míg pesztóhoz hasonló masszát kapunk. A kifőtt tésztát forgassuk össze a pesztóval és dobáljuk rá a sült sütőtök kockákat.

Szélesmetélt tejszínes-gorgonzolás mártással és sült körtével

Hozzávalók:
40 dkg szélesmetélt
10 dkg gorgonzola sajt
2 dl tejszín
2 dl zöldségalaplé
5 dkg vaj
3 közepes érettebb körte
5 dkg dió
maréknyi petrezselyem
só, bors

Elkészítés: Szárazon pirítsuk illatosra a durvára vágott diót. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben és tegyük rá a hosszanti csíkokra vágott körtét és pároljuk puhára. Öntsük egy serpenyőbe a zöldségalaplét, forraljuk fel majd morzsoljuk bele a gorgonzolát, várjuk meg, míg felolvad és adjuk hozzá a tejszínt. Kevergessük, míg besűrűsödik. A körtét a tejszínes-gorgonzolás mártáshoz keverjük, összeforgatjuk a leszűrt tésztával, megszórjuk a dióval, a felaprított petrezselyemmel, végül ízlés szerint borsot őrölünk rá.

Krumplis tészta olasz módra

Hozzávalók:
15 dkg húsos szalonna
kevés olaj
1 nagy fej vöröshagyma
40 dkg darabolt paradicsom (konzerv)
1 csokor petrezselyem
1 szál zellerszár
só, bors
30 dkg krumpli
40 dkg széles metélt

A szalonnát kockázzuk fel, majd serpenyőben kevés olajon pirítsuk ropogósra. Közben adjuk hozzá a felaprított hagymát és azt is fonnyasszuk meg. Tegyük hozzá a petrezselymet, a zellert, és a paradicsom konzervet. Sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a felkockázott krumplit, annyi vízzel, amennyi a krumplit éppen ellepi. Fedjük le, keverés nélkül, takarékon főzzük addig a szószt, amíg a krumpli megpuhul. Még melegen keverjük el a kifőzött tésztával.