Konyha

Halas zöldséges pite

Bár a legtöbben édesen szeretik a pitét, érdemes kipróbálni sós verziókat is.

Elkészítés:
A halfilénket kockázzuk, alaposan sózzuk, majd beforgatjuk a lisztbe. Egy lábosban, vagy vastagabb falú hőálló tálban a halkockákat gyorsan körbepirítjuk, majd félretesszük őket. Ugyanebben a lábosban felhevítünk egy kevés friss olíva olajat, majd megpirítjuk rajta a hagymákat és a kápia paprikát. Hozzáadjuk a burgonyát és sárgarépát, sózzuk, borsozzuk és tovább pirítjuk a keveréket. A spenót kivételével beletesszük a maradék zöldséget, felöntjük a tejszínnel és pár percig puhítjuk azokat, hagyjuk, hogy a ragu sűrűsödjön. Amikor a zöldségeknek még van tartása a spenót leveleket is beleforgatjuk a raguba, majd végül a halkockákat is hozzáadjuk. Ízesítjük a citrom levével és, ha kell még sóval, borssal. 4-5 perc forralás után levesszük a tűzről. Mivel a pitetésztában tovább fogjuk „főzni” a ragut jobb, ha itt még ressek a zöldségek és a hal sincs teljesen átfőve.

A liszteket a sóval összekeverjük egy tálban. A vizet felmelegítjük, levesszük a tűzről és beletesszük a zsiradékokat, hagyjuk, hogy felolvadjanak. Ez egy meleg vizes pitetészta, így fontos, hogy a folyadék és a zsír keveréke meleg legyen, amikor hozzáadjuk a lisztekhez. Ha nem olvad fel a zsiradék, akkor alacsony lángon tegyük vissza az egész keveréket a tűzre. Nem kell forró legyen, de legyen meleg, ezzel a tésztával melegen lehet csak dolgozni.
A meleg keveréket öntsük hozzá a liszthez, villával, vagy spatulával dolgozzuk össze. Ne ijedjünk meg, lehet, hogy morzsalékos, vagy kicsit éppen túl zsíros lesz, de így is fogunk tudni dolgozni vele. Egy munkafelületen gyúrjuk pár percig, amíg összeáll. Szedjük szét a tésztát 1/3-2/3-adra. A 2/3-ot nyújtsuk ki, legegyszerűbben 2 réteg sütőpapír között tudjuk. Ha törik se aggódjunk, nyugodtan a leeső részekből törjünk és tapasszuk be a hiányzó részeket. Úgy töltsük a tésztát, hogy enyhén túllógjon a formán. Nyújtsuk ki a másik felét a tésztának, ugyanúgy 2 sütőpapír között. Töltsük meg a formát a raguval, fedjük le a másik tésztalappal és a túlnyúló tésztát csípjük össze. Középen lyukasszuk ki a tésztát, hogy tudjon távozni a gőz és tegyük kb 45 percre az egészet a 190 fokra előmelegített sütőbe, amíg a tészta aranybarna nem lesz.

A babokat sós, cukros vízben blansírozzuk. A vajat az olíva olajjal gyöngyöztetjük, majd beleforgatjuk a zöldbabot, sózzuk, átforgatjuk, hagyjuk, hogy itt-ott megpiruljon. Levesszük a tűzről, majd összekeverjük az aprított turbolyával, a pite mellé tálaljuk.

Hozzávalók egy db 20 cm-es csatos formához:

Fotó: MTVA

A raguhoz:
Hal 500 g (harcsa, fogas)
Finomliszt 1-2 ek
Vöröshagyma, szeletelve 2 fej
Fokhagyma, szeletelve 2 gerezd
Kápia paprika, apró kockára vágva 1 db
Cukkíni 200 g
Burgonya 150 g
Spenót 100 g
Sárgarépa 2 szél
Zöldborsó 100 g
Gomba 10 db
Tejszín 150 ml
Olíva olaj 3-4 ek
Citrom ½ db leve
Só, Frissen őrölt feketebors

A tészta:
Finomliszt 300 g
Kenyértliszt 60 g
Víz 75 g
Vaj 113 g
Zsír 113 g
Só 6-8 g

Köret opcionális:
Francia zöldbab 400 g
Vaj 50 g
Olíva olaj 1-2 ek
Só, Cukor a főzőlébe
Turbolya (friss) 1 csokor