Konyha

Balzsamecetes velő, gnocchetti, paradicsomos kenyérsaláta

Ha egy igazán ízletes olaszos vacsorát főznél, ne keress tovább!

Fotó: MTVA

Elkészítés és hozzávalók:

Sült, balzsamecet glaze-es velő:
Velő, hosszában félbevágva, vastagabb, kb 20 cm-es db, 6 db
Só, Feketebors
Balzsamecet glaze
Balzsamecet 200 ml
Vörösbor 200 ml
Barnacukor 5 ek

A glaze (máz) hozzávalóit, a só kivételével egy lábosba teszem, és kb. a felére forralom. A végén sózom. A sütőt grillfokozaton melegítsük elő 250 fokosra.

Langyos kenyérsaláta, paradicsom (panzanella):
Olíva olaj 120 ml
Fokhagyma, megnyomva 6 gerezd
Bagett, kovászos 3 db
Vöröshagyma, szeletelve 2 fej
Színes paradicsomok 0,5 kg (jó lenne zöld is, meg esetleg fekete, meg nagyobb akár beef LIDL)
Vörösborecet 3 ek
Bazsalikom 1 csokor

Az olíva olajat közepes lángon hevítjük, és megfuttatjuk benne a fokhagymát 1-2 perc alatt. Hozzáadjuk a darabokra tépkedett bagettet, és addig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. Kicsit alacsonyabb lángra váltunk, hozzáadjuk a keverékhez a vöröshagymát, és a kockázott paradicsomok felét. Öntsük le a vörösborecettel, 1 percig melegítsük, majd vegyük le a tűzről. Adjuk hozzá a paradicsom másik felét, és a bazsalikomot. Keverjük össze, sózzuk borsozzuk ízlés szerint.

Gnocchetti:
Olíva olaj 1 ek
Fokhagyma 1 gerezd
Spenót 2 marék
Tej 6 ek
Tojás sárgája 1 db
Parmezán, reszelve 45 g
00 liszt 100-120 g

Az olíva olajon futtassuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot, de csak addig, amíg épphogy össze nem esik. Hagyjuk pár percet hűlni, majd a tejjel és a tojássárgájával turmixoljuk simára. Amíg hűl a keverékünk tegyünk fel egy nagy lábos sós vizet forrni. A parmezán felét keverjük el a liszttel, majd adjuk hozzá a spenótpürénket. Keverjük sima tésztává, majd szaggassuk bele a csendesen lobogó vizünkbe. Óvatosan merjük ki a kész tésztákat egy serpenyőbe, folytassuk, míg el nem fogy a tésztánk.

Amikor kész a kifőtt tészta egy serpenyőben hevítsünk egy kevés olajat, pirítsuk körbe a tésztánkat, öntsük fel egy kevés alaplével vagy a tészta főzőlevével és a maradék parmezánt szórjuk rá. Addig forgassuk a tésztát, míg egy egynemű fényes mártásunk nem keletkezik.

A velőket az előmelegített sütőben grillfokozaton süssük 5 percig, majd sima sütőfokozaton 3 percig. Vegyük ki, locsoljuk meg a balzsamecetes redukciónkkal, és tálaljuk a salátával vagy a tésztánkkal, vagy mindkettővel.