×

Konyha

Tojáspörkölt, petrezselymes burgonya

Laktató vacsora a hét minden napjára.

Fotó: MTVA

Elkészítés:
A napraforgó olajon megfuttatjuk a hagymát, aprított fokhagymát, sózzuk, pirítjuk és pároljuk. Készítünk egy pörkölt alapot. Amíg párszor ezt megismételjük feltesszük a burgonyát főzni.
Egy serpenyőbe dobjuk az apró burgonyaszemeket, hozzáadunk egy kanál vajat, alaposan sózzuk, majd felöntjük az egészet vízzel és szépen lassan főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul.
A pörkölt alaphoz hozzáadunk egy kis paradicsompürét, majd hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a csíkokra vágott kápia paprikát és felöntjük egy kevés vízzel. Megvárjuk, amíg a zsír felúszik a tetejére és megszórjuk a pirospaprikákkal. Rotyogtatjuk 10-15 percet, hogy kicsit sűrűsödjön.
Amíg visszaforr a pörkölt alapunk, szétválasztjuk a tojásokat, vigyázzunk, hogy a tojássárgáják egyben maradjanak. A tojásfehérjét sózzuk és beleaprítunk egy kis snidlinget. Egy serpenyőben olajat hevítünk. Egy lábosban felteszünk vizet melegedni, sózzuk.
A tojásfehérjéket vékonyan, palacsintaszerűen kisütjük a serpenyőben, elég az egyik oldalukon, szeretnénk, ha nem száradnának ki. A kész palacsintákat feltekerjük és vékony csíkokra vágjuk, belekeverjük a kész, tűzről lehúzott pörköltbe.
A tojássárgájákat a gyöngyöző vízben 1-2 perc alatt megfőzzük, majd bő olíva olajba tesszük tálalásig.
Az időközben megfőtt burgonya alatt nagyobbra kapcsoljuk a lángot és kicsit lepirítjuk. Lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a friss, durvára vágott petrezselyemmel. Összekeverjük.
A tányér aljába teszünk a burgonyából, rámerünk a pörköltből és a tetejére tálaljuk a tojássárgáját.

Hozzávalók:
Napraforgó olaj 3 ek
Vöröshagyma, aprítva 150 g
Fokhagyma, aprítva 3 gerezd
Pirospaprika 1-2ek
Füstölt pirospaprika 1 tk
Koktélparadicsom hámozva 20 szem
Kápia paprika 3 szem, héja leégetve
Olíva olaj 5-6 ek

Feketebors
Petrezselyem 5-6 szál
Tojás 6 db
kevés paradicsompüré

Újburgonya, hámozva 0,5 kg
Vaj 1 ek

Petrezselyem 1 csokor, durvára vágva
Snidling 1 csokor, aprítva

Tálaláshoz: sózott tojássárgája