×

Konyha

Rizskoch citromfagylalttal

Gyerekkorunk egyik kedvenc desszertje a Főmenü konyhájából.

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Rizs, risotto 150 g
Tej 0,5 liter
Víz 1dl

Vanília kikapart magja
Citrom 1 db reszelt héja
Lime 1 db reszelt héja
Kristálycukor 75 g + 30 g + szóráshoz
Vaj 30 g + 30 g kikenéshez
Tojás sárgája 3 db
Tojás fehérje 3 db

A rizst a tejben, vízben megfőzzük a sóval, cukorral és a vanília kikapart magjával.

Elkészítés:
A kész, enyhén kihűlt tejberizsbe belekeverjük a tojássárgájákat. A tojásfehérjét könnyebb habbá verjük, majd keményebb habbá a cukorral. A fehérjehab 1/3-ával meglazítjuk a tejberizst, majd a maradékot óvatosan beleforgatjuk.
Egy sütőformát kivajazunk, megszórjuk mandulaliszttel és kristálycukorral. Beleöntjük a tejberizst és készre sütjük légkeveréses sütőben 160 fokon, az utolsó pillanatokban 200 fokra állítom a sütőt.

Amíg sül a rizskoch, elkészítjük a fagylaltot:

Hozzávalók:
Citromkrém:
Citrom 2 db héja
Citromlé 80 g
Tojás 100 g
Kristálycukor 110 g
Só 1 csipet

Fagylalt:
Citromkrém 220 g
Sűrített tej (nem cukrozott) 180 g
Tejszín 235 g

Elkészítés:
A sűrített tejbe (nem cukrozott) belekeverjük a citromkrémet, a tejszínből könnyű habot verünk és összeforgatjuk a kettőt. Egy fagyasztható tálba tesszük, rátesszük a citromkrém másik felét és belekenjük az alapba. Kifagyasztjuk. Tálalás előtt 10 perccel kivesszük a mélyhűtőből és áttesszük a sima hűtőnkbe.

A kész rizskochot hagyjuk 5 percet hűlni, kiborítjuk a formából. Szeletekre vágjuk és a citromfagylalttal tálaljuk.