×

Konyha

Gyümölcsös tejberizs, házi granolával és pisztácia grillázzsal

Egy egyszerű desszert, mennyei csavarral.

Fotó: MTVA

Elkészítés:
Gyümölcsös tejberizs:

A tejberizshez a tejet, tejszínt felforraljuk a cukorral, sóval és a vaníliával, majd a rizottórizst beletesszük és folyamatosan kavargatva puhára, krémesre főzzük közepes tűzön 15-20perc alatt.
Félretesszük hűlni, pihenni.
Míg lehűl kemény habbá verjük a tejszínhabot.
A már hideg, kihűlt tejberizst, ami idő közben még sűrűsödött, kevés mascarponéval lazítjuk, majd hozzáforgatunk ízlés szerinti tejszínhabot, hogy könnyű és légies legyen.
Hűtőben tartjuk tálalásig.
A pisztácia grillázshoz a cukrot karamellizáljuk, majd beleforgatjuk a tisztított pisztáciát. Hagyjuk kihűlni, majd késsel durvára vágjuk.
A gyümölcshöz a málnát a cukrot felforraljuk, majd alaposan elturmixoljuk. Átszűrjük. Hagyjuk kihűlni, hozzá facsarunk egy citrom levét. Rengeteg friss gyümölcsöt vágunk kockára, tetszés szerint, amit a málnás alapba forgatunk.
Ha kész a gyümölcsünk is, egy pohár aljára teszünk belőle. Gazdagon kanalazunk rá tejberizst, majd a tetejét megszórjuk a granolával és a pisztácia grillázzsal.

Házi granola:
A granolához a mézet, az olivát, a tojásfehérjét, zablisztet, összedolgozzuk, majd hozzászórjuk a többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelt tepsire kenjük és 170-180fokos sütőben 10-15perc alatt aranysárgára sütjük. Ha kihűlt, kézzel nagyobb darabokra törjük.

Hozzávalók:

Tejberizs:
Rizottó rizs, arborio 140g
Tej 3,5%-os 0.75l
Tejszín 0.25l
cukor 160g
Vanília rúd 1\2db
Só 2csipet
Tejszín, 35-40%-os 5dl
Mascarpone krém 2-3ek

Grillázs:
Pisztácia 100g
Kristálycukor 80g
só 1csipet

Gyümölcsragu:
Málna, fagyasztott, kiolvadva 400g
Cukor 150g
Citrom, leve 1db
Alma, körte, ananász kockákra vágva ízlés szerint
Ribizli, eper, friss málna ízlés szerint

Granola:
Zabpehely, szemes, egész 2-3nagy marék
Zabpehely liszt 2ek
Mogyoró, tökmag, dió durvára aprítva, vegyesen 1nagy marék
Napraforgó mag 3ek
Kókusz flex 3ek
Méz 2ek
Oliva olaj 2ek
Tojásfehérje 1db
Só 1csipet