Az amerikai csokis keksz, pontosabban cookie elkészítése örömteli lesz, mert ez a kis sütemény egészen egyszerűen és gyorsan elkészíthető. Ráadásul a lakást is elborítja majd az édes keksz és a sült csokoládé illata.

Illusztráció (Fotó: Unsplash.com)
Hozzávalók 20 darabhoz:
30 dkg liszt,
25 dkg étcsokoládé,
16 dkg cukor,
14 dkg vaj,
1 tojás,
1 csomag vaníliás cukor,
fél teáskanál szódabikarbóna,
csipet só.
Elkészítése:
Melegítsük előre a sütőt 160 fokra.
Olvasszuk fel a vajat serpenyőben, vagy egy tálban a mikróban. Addig melegítsük, amíg nem lesz habos, elegendő csupán fél perc.
A felolvadt a vajat keverjük össze a cukorral.
Adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tojást.
A szódabikarbónát, a lisztet és a sót keverjük össze egy külön tálban, majd öntsük hozzá a masszához.
Jól dolgozzuk össze a hozzávalókat úgy, hogy a tészta gyurma állagú legyen. (Ha nem az, hozzáadhatunk még egy kis lisztet.)
Tegyük félre a tésztát és daraboljuk fel apró kockákra az étcsokoládét.
Szórjuk a tésztába a csokidarabokat és gyúrjunk 18-20 db golyót a tésztából. (A golyók sütés közben ki fognak simulni és jól el fognak terülni.)
Helyezzük a golyókat egy sütőpapírral bélelt tepsibe úgy, hogyha majd kiterülnek ne érjenek össze.
Helyezzük őket az előmelegített sütőbe és süssük 12-14 percig. (Ha a csokidarabok kicsit kezdenek olvadni, de még nem folytak le a sütőpapírra, akkor lesz tökéletes a sütink.)
Miután lekapcsoltuk a sütőt, hagyjuk még a sütiket odabent kihűlni, mert amikor melegek még törékenyek.