Konyha

Széll féle almáspite

Karácsonyra készülődnek a Főmenü séfjei.

Fotó: MTVA

Elkészítés:
Alma töltelék:
12-15 db almát egy sütőpapírral bélelt tepsire teszünk, és 180 fokos sütőben sütjük 30 percig, míg héjuk megreped és krémesre nem sül az alma. Amíg sül az alma egy kevés cukrot karamellizálunk, amibe beleforgatjuk a mogyorót. Ha kész, sütőpapírra borítjuk és megdermesztjük, majd késsel aprítjuk.
Kivesszük a sütőből és megtisztítjuk a sültalmákat, héjukat, magházukat eltávolítjuk.
A sült alma egy részét darabokra vágjuk, a másik részét pürésítjük. Megtisztítunk 1 nagyobb darab friss almát és nagylyukú reszelőn hozzáreszeljük.
Ízesítjük a tölteléket szerecsendióval, fahéjjal és a durvára tört grillázzsal, aprított mazsolával, mézzel és citromlével és héjjal. Legyen pikáns, sűrű és száraz, hogy ne áztassa el a tésztánkat egykönnyen! A pörkölt mogyorót csipet sóval leturmixoljuk, míg folyós praliné nem lesz belőle, majd félretesszük.

Pite:
A tésztához minden alkotóelemet tegyünk fagyasztóba legalább 40 percre, míg a víz meghártyásodik, a vaj pedig keményre fagy.
Ha minden alkotó hideg, a lisztre reszeljük durva sajtreszelővel a vajat, hozzáadjuk a szinte jeges vizet és a sót. Lehető leggyorsabban, homogén tésztává dolgozzuk, majd szorosan fóliába csomagoljuk, hűtőbe tesszük pihenni egy órára, de jobb, ha egy éjszakára.
A hideg tésztát két sütőpapír közt vékonyra, 3-4 mm vastagságura nyújtjuk, majd egy klasszik pités porcelántálba tesszük és alaposan lenyomkodjuk, a tálmentén a túllógó tésztaszéleket késsel levágjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, laposra nyújtjuk, befóliázzuk és hűtőbe tesszük.
Villával sűrűn megszurkáljuk a pite tésztát, majd sütőpapírt terítünk rá és porcelán sütőgolyókat vagy pár nagy marék aprópénzt teszünk rá nehezéknek.
180 fokos sütőben sütjük 30 percet, majd miután a tészta megszilárdult, a sütőpapírt és nehezéket is eltávolítjuk. Visszatesszük a sütőbe és gyenge arany színűre sütjük.
Ha elkészült a pite, a mogyorópralinéval alaposan beecseteljük a pite belső felét, majd betöltjük a töltelékkel. A maradék tésztát kinyújtjuk, tetszőleges csíkokkal fedjük-díszítjük a piténket, meghintjük porcukorral és 180 fokos sütőbe téve aranybarnára sütjük.
Hagyjuk langyosra hűlni, nehogy megfájduljon a hasunk!

Hozzávalók:
Alma, Pink Lady 15-18 db kb.
Fahéj ízlés szerint
Szerecsendió, egész, reszelve ízlés szerint
Mogyoró, pörkölt, natúr 200 g + egy nagy marék
Kristály cukor 1 nagy marék
1+1 nagy csipet
Citrom leve 1 db
Méz ízlés szerint
Aranymazsola, aprítva 2 marék
Tészta
Liszt 450 g
Vaj, fagyasztva 300 g
Víz, nagyon hidegen 1.5 dl
két nagy csipet