×

Konyha

Hagyományos karácsonyi slágerdesszert: a bejgli

Egyik ünnepi asztalról sem hiányozhat a bejgli, a hagyományosan magyar karácsonyi desszert. Jellemzően mákos és diós töltelékkel készítjük, bár az újítás hívei aszalt szilvát, meggyet, de akár narancsos ízt is belecsempésznek a süteménybe.

Fotó: Pixabay.com/CCO Public Domain

A bejgli egy tipikus magyar karácsonyi desszert, amit mákos vagy diós tekercsként is szoktak emlegetni. Hagyományosan tehát dióval vagy mákkal készítjük, de újabban szokás gesztenyével, meggyel vagy aszalt szilvával is tölteni, de például kakaós változata is létezik. A népi hiedelem szerint a diót rontás ellen kell enni, a mák pedig bőséget hoz a házhoz – olvasható a Wikipédián.

Ahogyan a bejgli eredetéről szóló történet is: eredetileg egy sziléziai kalácsfajta, ami a 14. század óta ismert Európában. Az elmaradhatatlan karácsonyi sütemény neve német eredetű, jelentése a „hajlított”, illetve „patkó alakú” formából származik. A bejgli (németül beugen, vagyis meghajlít, mohnbeugel = mákos kifli/bejgli) osztrák közvetítéssel érkezett hazánkba, és terjedt el a 19. század második felében. Magyarországon ugyanis ekkortól kezdték német divat szerint ünnepelni a karácsonyt. Kezdetben családi ünnepek süteménye volt, majd a reformkortól kezdve fokozatosan felváltotta a hagyományos karácsonyi kalácsot.

Bejglireceptek

A nagyi receptje talán még mindig megvan a fiók legalján, de ha nincs kéznél egy régi, családi recept, kénytelenek vagyunk egy újabbhoz nyúlni. Poroljuk le az egyik régi szakácskönyvet, azokban biztosan találunk olyan receptet, amivel sikert aratunk otthon. Íme egy változat a sok közül!

Hozzávalók (a tésztához)

  • 45 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 4 tojássárgája
  • 1 és 1/2 ek cukor
  • 2 dl tej
  • 1 dkg élesztő
  • 1 db tojás

Elkészítés

Az élesztőt langyos tejben egy kevés cukorral felfuttatjuk. Közben a margarint a cukorral és egy kevés sóval habosra verjük. Hozzáadjuk a négy tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt. A keletkezett masszát addig verjük, amíg a tészta össze nem áll, illetve hólyagos nem lesz. Ekkor fél órán keresztül pihentetjük, majd a lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk, összehajtjuk, megint kinyújtjuk – ezt a műveletet háromszor végezzük el. A tésztából három egyforma cipót készítünk, amiket ismételten fél órán keresztül pihentetjük.

A cipókat végül olyan nagyra nyújtjuk, amekkora a tepsi, és megtöltjük a közben elkészített töltelékkel. Feltekerjük, a tetejét villával megszurkáljuk, és megkenjük tojással. 180 fokon körülbelül 30–40 percig sütjük, illetve addig, amíg a teteje ropogós, aranybarna nem lesz.

Mákos töltelék

Hozzávalók

  • 10 dkg mák
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek méz vagy baracklekvár
  • 5 dkg mazsola
  • 2 db tojás fehérjéből vert, kemény hab

Elkészítés

A cukrot körülbelül fél deci langyos tejben lassú tűzön sziruppá főzünk, közben belekeverjük a darált mákot, a mézet vagy baracklekvárt és a mazsolát. Majd a kihűlt töltelékhez óvatosan hozzákeverjük a tojásfehérjéből vert habot. Esetleg adhatunk hozzá reszlet citromhéjat is.

A diós töltelék is hasonlóan készül, de ahhoz adhatunk egy csomag vaníliás cukrot is, hogy még édesebb, még ízletesebb legyen.

Ahogy korábban is említettük, manapság sokan készítenek a hagyományos ízesítésű mellett (vagy helyett) más, rendhagyó tölteléket. Ha szeretnénk valami újat kipróbálni, a legegyszerűbb, ha a máktöltelékbe keverünk például a mazsola helyett aszalt szilvát vagy meggyet, vagy ha a reszelt citromhéj helyett reszelt narancshéjat keverünk a diós töltelékbe (és néhány csepp narancslével tesszük még érezhetőbbé a gyümölcs ízét).