×

Konyha

Elronthatatlan zserbó recept

Nem telhetnek úgy el az ünnepek, hogy az ember ne enne zserbót. Ha mi magunk akarjuk elkészíteni, akkor a következő recept segítségével garantáltan a mi zserbónk lesz a legfinomabb.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1,5 dl tej
  • fél evőkanál cukor
  • 2 dkg friss élesztő
  • 600 g finomliszt
  • 300 g vaj
  • 50 g tejföl
  • 2 db tojássárgája
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • 30 dkg dió
  • 5 dkg porcukor
  • 80 dkg sárgabaracklekvár
  • A csokimázhoz:
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 70 ml habtejszín
  • 7,5 dkg vaj

Elkészítés:

Tészta

Az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, és futtassuk fel.

Közben a lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a hideg, kis kocákra vágott vajat, és gyorsan összemorzsoljuk.

Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tejfölt, a sót, a tojássárgáját, és összedolgozzuk. Négy egyenlő nagyságú tésztát vágunk belőle. Letakarva egy órára a hűtőbe tesszük.

Közben fogjuk a tepsit, amiben sütni fogunk, és két sütőpapírt akkorára vágunk, mint az alja.

Ha az egy óra letelt, kivesszük az egyik tésztagombócot, és az egyik sütőpapírra helyezve kinyújtjuk. A kilógó széleket levágjuk. A tésztát a papíros oldalával lefelé a tepsibe tesszük.

fotó: MTVA

Töltelék

A diót elkeverjük a porcukorral. Ha az első tészta a tepsiben van, megkenjük a lekvár harmadával, és megszórjuk a cukros dió harmadával.

Kivesszük a második tésztát is a hűtőből, ugyanúgy kinyújtjuk, mint az elsőt, a papíron. A papírral felfelé a töltelékre tesszük, majd lehúzzuk róla a papírt.

Még kétszer így teszünk, a három rétegű töltelék tetejére az utolsó tésztalap kerüljön.

Hústűvel jól megszurkáljuk, és 175 fokra előmelegített sütőbe toljuk 40 percre.

Csokimáz

Egy edényt vízgőz fölé állítunk, beletesszük a csokit, a tejszínt és a vajat. Kevergetve összeolvasztjuk, majd a langyos sütemény tetejére öntjük.

1-2 órán át szobahőmérsékleten pihentetjük, majd hűtőbe tesszük.