×

Konyha

Ínycsiklandozó töltött káposzta karácsony utánra

Karácsony-szilveszter közötti étel, mely a hideg párkányon sokáig eláll, sőt, íze még kitűnőbb lesz! Tejföl, kovászolt kenyér hozzá: kötelező!

Forrás: MTVA

Elkészítés:
Első körben a sertéslábat puhára főzzük bő vízben egy fej hagymával, fokhagymával, egész borssal. Ne csontozzuk ki, hagyjuk egészben. A sertésoldalast, ha tehetjük, grillezzük meg faszénen, de szalonna zsírján is megpiríthatjuk, majd vágjuk csontonként darabokra.

Kevés kockázott zsírszalonnát olvasszunk ki, pirítsuk rajta aranysárgára a finomra vágott hagymát. Dobjuk rá a savanyított káposztát és kb. 1 óra alatt főzzük félpuhára a láb főzővizét használva. Ha elkészült, hintsük meg fűszerpaprikával és hagyjuk eloldódni benne, de már ne forraljuk, tegyük félre! Jó, ha a káposzta elég szaftos, van leve!

Elkészítjük a káposzta töltelékét. Ledaráljuk a sertéscsászárt és ízesítjük a 18 g sóval, köménnyel, borssal, fűszerpaprikával, fokhagymával. Kacsazsíron üvegesre pirítjuk a salottahagymát, majd rádobjuk a rizst, felöntjük fehérborral. Ha a bor elpárolgott, klasszikus rizottó módszerrel feszes rizottót készítünk, de a végén nem teszünk bele vajat és sajtot! A natúr rizottót a darált töltelékkel elkeverjük.

A savanyított káposztafejet leveleire szedjük és a torzsa mentén félbevágjuk. Megtöltjük az adagonkénti kb. 5-7 dkg töltelékkel. Ha elkészültünk, öntött vasedénybe rétegezzük a káposztánkat: Alulra egy kis káposztafőzelék, majd felváltva a töltelék, grillezett oldalas, nagyobb darabokra vágott füstölt kolbász, füstölt császár és 2 db fél köröm. Majd megint káposztafőzelék, megint töltelékek és a többi, végül betakarjuk káposztával az egészet. Ha ügyesek voltunk, a lé is pont ellepi az egészet.
Tűzön forraljuk fel, majd dobjuk 170 fokos sütőbe, míg vaj puha nem lesz (kb. 1 óra).

Hozzávalók:
Töltelék:
Sertés császár 80 dkg
Rizottó rizs 8 dkg
Salottahagyma, aprítva 2-3 fej
Kacsazsír 4-5 ek.
Fehérbor 0.5 dl
Kömény, őrölt 1 kk.
Feketebors, őrölt 1 kk.
Fokhagyma, aprítva 5 gerezd
Só 14 g
Fűszerpaprika 2 ek.

Káposztafőzelék:
Savanyított káposzta, csíkozva 1 kg
Savanyított káposzta, egész 1 fej
Vöröshagyma, aprítva 2 fej
Vöröshagyma, egész 1 fej
Fokhagyma 1 fej
Fűszerpaprika 2 ek.
Fekete egész bors kb. 20 szem
Oldalas 40 dkg
Füstölt császár szalonna 20 dkg
Füstölt zsírszalonna, kockázva 10 dkg
Sertésláb, hosszában félbe vágva 2 db azaz 4 db fél!
füstölt sertéskolbász 1 szál
Tejföl

Recept: Főmenü