Konyha

Izgalmas fánkreceptek, amikkel nem lehet mellélőni

A farsangi sütemény négy variációja.

Túrófánk somlekvárral

Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a porcukorral és a szódabikarbónával, vanília kikapart magjával, majd hozzáadjuk a túrót, a tojást. Két nagy csipet sóval ízesítjük. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, egy tömböt formálunk belőle, fóliába csomagoljuk és hűtőbe tesszük egy órára pihenni. Ha eleget pihent a tészta, lisztezett felületen 1.5cm vastagra nyújtjuk, és két különböző méretű, cirádás szaggatóval korongokat szúrunk a tésztából és forró zsírban aranybarnára sütjük. Itatós papíron leitatjuk róla a felesleges zsiradékot és még langyosan meghintjük porcukorral. Bármilyen lekvárral kínálhatjuk, de csipkebogyó vagy som hozzá az igazi.

Hozzávalók:
Túró, áttörve 1 kg
Liszt 50-60 dkg + a tészta nyújtásnál egy kevés
Tojás 4 db
Porcukor 6 ek + a szóráshoz
4 kk
Szódabikarbóna 4 kk
Vanília kikapart magja 1 rúd
Sertés zsír a sütéshez
Somlekvár Sok!

Burgonyafánk gyömbéres cukorral, folyékony csokoládéval 

Elkészítés:
A lisztet egy keverőtálba átszitáljuk és hozzáadjuk a sót, a burgonyapelyhet. Közben a cukrot hozzáadjuk a tejhez és meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztbe egy mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős cukros tejet és hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját, valamint a főtt, áttört burgonyát, kevés szerecsendiót. Géppel vagy kézzel el kezdjük dagasztani és mikor már majdnem kezd homogén állagú lenni, hozzáadjuk az olvadt vajat. Ezután teljesen homogén kissé lágyabb, de nem nagyon tapadós kelt tésztát dagasztunk belőle. Ha dagasztás közben kissé keménynek érezzük a tésztát pár evőkanál tejjel még lágyíthatjuk. A dagasztásra szánjuk sok időt, legyen selymesen sima a tészta!
Ha elkészültünk, letakarjuk fóliával az edényt és hagyjuk duplájára kelni a tésztát.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, óvatosan 2cm vastagságura nyújtjuk és 3-4cm-es kiszúróval korongokat szúrunk belőle. Konyharuhát terítünk rá és 5percig pihentetjük.
Forró zsírban aranybarnára sütjük, forrón gyömbérporral, kurkumával elkevert cukorba hempergetjük. A csokoládéval tálaljuk.

Folyékony csokoládé:
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, egy csipet sóval ízesítjük. Vékony sugárban csurgatva adjuk hozzá a tejszínt és simára keverjük. Langyosan, töményen mártogatjuk a fánkot a csokiba. A csoki, ahogy hűl, lesz egyre sűrűbb, fogyasszuk gyorsan!

Hozzávalók:
Liszt 500 g
Burgonyapehely por 4 ek
Tej 24 ml
Burgonya, főzve áttörve 120 g
Kristálycukor 50 g
Tojás, egész 2 db
Tojás, sárgája 2 db
Élesztő 30 g
2 kk
Vaj, olvasztva 10 dkg
Szerecsendió, reszelve 1/2 db
Sertés zsír a sütéshez
Kristálycukor 400 g
Gyömbérpor 3 ek
Kurkuma 2 kis kk

Csokoládé szósz:
Étcsokoládé (magas kakaótartalmú) 300 g
Tejszín 300 g

Csöröge fánk 

Elkészítés:
A finomlisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk az összes többi hozzávalót és egynemű tésztává gyúrjuk, majd 15 percre a hűtőbe tesszük, amíg hűl, elkészítjük a gyümölcsragut. A megpihent tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk 3mm vastagra és egyforma téglalapokra vágjuk. A téglalapok közepét bevágjuk és a téglalapunk egyik csücskét átforgatjuk rajta.

Hozzávalók:
Finomliszt 250 g
Tejföl 150 g
Porcukor 2 g
Vaj 50 g
Tojás sárgája 3 db
1 csipet
Házi lekvár bármilyen

Tölcsér fánk (Funnel cake)

Elkészítés:
Tészta:
A hozzávalókat elkeverjük egynemű tésztává. Félretesszük a hűtőbe, pihenni. A hűtőből kivéve, ha túl sűrűnek érezzük a tésztát, felönthetjük egy kis tejjel, amivel összekeverhetjük. A kész tésztát tölcséren keresztül forró olajba csurgatjuk, úgy, hogy közben folyamatosan mozgatjuk a tölcsért. Használhatunk cumit is. Napraforgó olaj 1 l a két fánk sütéséhez.

Szósz:
A tejszínt felforrósítjuk, leöntjük a fehércsokit, hagyjuk állni 1 percig, majd simára keverjük. Belereszeljük a narancs és citrom héját, belefacsarjuk a levüket, beletesszük a fölszeletelt mandarinhúst, majd 1 csipet sót teszünk bele és tálalásig lefóliázva tároljuk.

Hozzávalók:
Tészta:
Finomliszt 250 g
Kristálycukor 2 ek
Sütőpor 1 tk

Tej 236 ml
Tojás, enyhén felverve 2 db
1 citrom héja

Szósz:
Narancsos fehércsokoládé
Fehércsokoládé 200 g
Tejszín 350 ml
Citrom, narancs héja, leve 1 db
mandarin húsa 2-3 db
1 csipet