×

Konyha

Orjaleves igazian, házi laskametélttel, zsemlyemártással

Hideg időben nincs is jobb egy forró húslevesnél.

Elkészítés:

Orjaleves:
Nagy fazék vizet forralunk, amibe 3-4percig forrázzuk az összes csontot és a fejet is.
A levet kiöntjük, a húsokat átmossuk, majd kb. a csontrészek súlyának megfelelő mennyiségű vízzel felöntjük. Csendesen felforraljuk, a keletkező habot és zsírt folyamatosan eltávolítjuk, tisztítjuk a levest. Másfél-két óra lassú főzés után hozzáadhatjuk a zöldségeket és a fűszereket.(ez idő alatt készítjük el a metéltet) Miután bezöldségeltük és a tészta is kész, további egy órát főzzük igen lassan.
A leves utolsó 20percében, lekanalazunk egy kis zsíros levet egy kisebb edénybe, beletesszük a sáfrányt és felforraljuk 2percig. Tűzről levéve hozzáadjuk a fűszerpaprikát, eloldjuk, majd visszaöntjük a forrdogáló leveshez a keverékünket, ami szép színt ad majd neki. További 20percig forraljuk.
Ha kész és jóízű a leves, a húst és zöldségeket kiemeljük, amiket külön tálalunk mustárral, tormával és savanyúsággal.
A forró levesbe csak a kifőtt tésztát tálaljuk (amit a kifőzés után egy kis zsírral átfényeztünk) és külön adjuk fel a húsokhoz, zöldségekhez.

Laskatészta:
A lisztekhez keverjük az egésztojást és kevés tejet is, csipet sót. Selymes tésztát gyúrunk, vékonyra nyújtjuk, amit kézzel vágunk vékony metéltre, vagy még vékonyabbra cérnametélővel. Külön kifőzve tálaljuk a levesben.

Zsemlyemártás:
A szikkadt zsemléket (kenyérszeleteket) 1cm vastag szeletekre vágjuk, és sütőben aranybarnára pirítjuk. A pirult zsemlék felületét alaposan bedörzsöljük a fokhagymával, majd ízlés szerinti orjalevessel összefőzzük. Fölaprítjuk a snidlinget és a petrezselymet. A tűzről levéve egy kevés tejföllel és dijoni mustárral összekeverjük, majd jól megborsozzuk.

Hozzávalók:

Húsos gerinc (orja) és tarja csont 1.5kg
Marha velőscsont, karikákra vágva 50-60dkg
Sertés fej 1/2db
Zellergumó 1kisebb db.
Karalábé 1kisebb db.
Sárgarépa 4szál
Fehérrépa 1szál
Petrezselyem 1köteg
Kelkáposzta 1/4cikk
Póréhagyma 1szál
Hegyes erős paprika 1db
Gyömbér 1tyúktojásnyi darab
Sáfrány 1/2kk
Fűszerpaprika 1kk
Egész bors 1ek
Só kb. 2dkg

Laskatészta:
Finomliszt 10dkg
Durumliszt 10dkg
Tojás 2db
Langyos tej pár evőkanál

Zsemlyemártás:
Orjaleves ízlés szerint
Zsemle vagy kenyér, szikkadt, 2-3napos 3-4db
Fokhagyma 2gerezd
Petrezselyem, snidling aprítva 1-1kisebb köteg
Dijoni mustár 1kk
Tejföl 1ek
Só, frissen őrölt bors

Tálaláshoz:
Dijoni mustár, ecetes torma, savanyúság