×

Konyha

Focaccia (olasz lepénykenyér) kétféle feltéttel

Ínycsiklandozó olasz finomság a Főmenü konyhájából.

Elkészítés:

Az előtésztát összekeverjük és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
A sütés napján az előtésztából és a többi hozzávalóból tésztát gyúrunk, ne aggódjunk, az első keverésnél a tésztánk még ragacsos lesz, de ne adjunk hozzá több lisztet. Hagyjuk pihenni a glutént egy 10-15 percet, majd dolgozzuk át a tésztát a tálban, úgy, hogy többször (tízszer) magára visszahajtjuk (a deszkához csapkodjuk), majd hagyjuk a tésztát pihenni újabb 5 percet. Ezt ismételjük meg még ötször, majd tegyük egy tálba, ami bőségesen meg van locsolva olíva olajjal. Hajtsuk meg a tésztát 3-ba, majd hagyjuk pihenni 30 percet, majd ismételjük meg a hajtást még egyszer. Hagyjuk a tésztát kelni egy órát. Tegyük át a tésztát egy sütőlemezre, amit bőségesen meglocsoltunk az olíva olajjal. Hajtsuk be a tészta két oldalát, majd a feléig a két rövidebb oldalát és fordítsuk lefele. Az ujjbegyeinkkel mélyedéseket képezve toljuk szét a tepsin a tésztát és ízesítsük a feltéttel, amit választottunk.
10 percig süssük 250 fokon gőzzel, majd 20 percet 200 fokon már a gőz nélkül.

Hozzávalók:

Kovászhoz (előtészta)
Kenyérliszt 140 g
Víz 65 g
Porélesztő 1 g

Tésztához
Előtészta 207 g
Kenyérliszt BL80 450 g
Víz 330-350 g
Főtt, áttört burgonya 100 g
12 g
Porélesztő 2 g

Feltétek:
Pesztó, sütőtök

A pesztóhoz
Bazsalikom 1 nagy csokor
Fenyőmag 2 ek
Fokhagyma 2 gerezd
Parmezán 3dkg 2 ek
Olíva olaj 1,5-2 dl

Sütőtök 0,3 kg nyers kocka
A pestóhoz az alapanyagokat aprítóban összevágjuk.

Sült zöldségek
Cukkíni 1 szál
Padlizsán 1 db
Fokhagyma 3 gerezd
Só, Feketebors
A zöldségeket olívaolajon, hirtelen megsütjük, alaposan sózzuk, borsozzuk.
+rozmaring ízlés szerint