Konyha

Gyömbéres eperleves egy kis fehérborral

Ugye, ugye máris összefutott a nyál a szánkban, mindhárom hozzávaló külön-külön is csodálatos, hát még együtt!

Ebben a hazánkban kevésbé ismert változatban az a legjobb, hogy nem kell bele sem tej, sem tejszín, így nem fog megromlani a melegben. Arról nem is beszélve, hogy ideje sem lesz rá! Meglepően erős, karakteres íze van, ám nagyon finom. Az eper, a gyömbér csodálatos egészségkímélő hatásairól már rengeteget halhattunk eddig is, együtt azonban képesek megsokszorozni jótékony hatásaikat. De aki nem szereti a gyömbért, helyettesítheti fahéjjal is például.

Elkészítés

Szükségünk lesz hozzá először is fél kiló friss eperre, 2 dl jó minőségű száraz fehérborra, ugyanennyi langyos vízre, egy kevés frissen reszelt gyömbérre, mondjuk egy kávéskanálnyira, némi barna cukorra, és természetesen annyi friss mentalevélre, amennyi csak van otthon.

A bátrabbak tehetnek bele vaníliás cukrot is, vagy ami még jobb, vaníliarúd kikapart belsejét.

Egy edényben keverjük össze az összes hozzávalót, majd melegítsük, de vigyázzunk, hogy ne forrjon fel! Ezalatt az epret felkockázzuk, és egy mély tálba rakjuk, majd óvatosan rászűrjük a levet. Lefedjük, és hűtőbe tesszük pár órára. Aki jobban szereti a homogén ételeket, az le is turmixolhatja, ám anélkül is teljes az élvezet. Szigorúan hidegen tálaljuk, mentalevéllel díszítve. Jó hír a fogyókúrázóknak, hogy mindössze 400 kalóriát tartalmaz 100 gramm leves, és csak 0,3 gramm zsírt, hála a kispórolt tejszínnek!