Konyha

Sós legyen a palacsinta vagy édes?

A palacsintát mindenki szereti akár édes, akár sós formában készül. Ugyanakkor van még két olyan felhasználási módja, amely kevéssé ismert, ám annál egyszerűbb és finomabb.

A palacsinta elkészítése a mumus lehet a háziasszonyoknak a tészta csomósodása miatt. Sokan bevetik a turmixgépet, habverőt és a szűrőt is a probléma megoldására. Bár van ennél sokkal egyszerűbb módja is a csomómentesítésnek.

Palacsinta frissen kisütve (Fotó: illusztráció pexels.com)

Ha pedig túl vagyunk a sima tészta elkészítésén, akkor attól félhetünk, hogy leég a tészta. Erre kétféle megoldás van. Az egyik, hogy tapadásmentes serpenyőben készítjük. Akkor elég, ha csak közepes lángon sütjük.

Amennyiben a jó öreg vas serpenyőt választjuk, akkor a trükk csupán annyi, hogy nagyon forrónak kell lennie a serpenyőnek mielőtt bele tesszük a tésztát. A zsiradéknak kékesen kell füstölnie benne, akkor jó a hőmérséklete. A sütés közben nem szabad levenni a hőfokot, mert abban a pillanatban fog leragadni a palacsinta.

Ha mindezeken túl vagyunk tölthetjük meg édes vagy sós töltelékkel a palacsintákat. De van még két másik módja is a palacsinta elkészítésének, felhasználásának. Az egyik a hagyományos módon készül, de nem töltjük meg. Ehhez lehet édes és sós is a tészta. A kisütés után vágjuk vékony csíkokra a palacsintákat.

Kiváló és kiadós leves betét lehet belőle. De akár tészta helyett is használhatjuk és tehetünk rá különböző feltéteket.

A másik – a hagyományostól eltérő – elkészítési módja a palacsintának, ha sütőben sütjük ki. Elkészítjük a hagyományos módon az édes tésztát és sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük. Akár gyümölcsöket vagy csokoládét is bele szórhatunk. Majd 180 fokon megsütjük. Laposabb lesz, mint egy piskóta, de nagyon finom süteménnyé válik.