×

Konyha

Olaszországot a konyhánkba is becsempészhetjük

Az olasz konyha nem csak egy másik ország ételeinek megismeréséről szól, az olasz konyha egy életérzés.

Persze attól, hogy elkezdünk olasz tésztát főzni, Olaszország még sajnos nem költözik be automatikusan a lakásunkba. De ha nemcsak a recepteket ismerjük meg közelebbről, hanem az adott kultúrát is, ha a barátainknak időnként kifejezetten olaszos vacsorát kínálunk, ha a családot is bevonjuk saját felfedezőutunkba, akkor tényleg egy csipetnyi mediterrán boldogság  közepén találhatjuk magunkat.

Ahogy egyre közelebb kerülünk hozzá, rájövünk, hogy az olasz konyha messze túlmutat a pizzán, a tésztán és a mindent elborító paradicsomon. Életvidámság, vendégszeretet, természetesség, egyszerűség, az ételek és a föld iránt érzett tisztelet, az ízek élvezete, a megfelelő alapanyagok, a föld, a fűszerek bódító illata, a kommunikáció, az összetartozás, a dolce vita és még számos más összetevő alkotja.

Figyeljünk a minőségi alapanyagokra

Egyetlen olasz sem használ silány hozzávalókat. Ha sajt, legyen minőségi, ha paradicsom, ne legyen vizes, ízetlen vacak, ha tészta, ne szétfőzött, ízetlen szálakra gondoljunk, ha olívaolaj, akkor ne a legolcsóbbat emeljük le a hipermarketből, hanem gazdag, krémes, ízes, igazi legyen.

Legyen jó lisztünk, ha tésztát gyúrunk, vegyünk igazi olasz tésztát, keressünk finom, érett paradicsomot, zamatos fokhagymát, minőségi, gazdag vajat, kávét, tejet, igazi, lehetőleg friss fűszereket.

Olasz konyha (Fotó: illusztráció unsplah.com)

Legyen sokféle tésztánk

Nem igaz, hogy mindnek ugyanolyan az íze, és tulajdonképpen mindegy, milyen formájú, hiszen ugyanoda kerül. Az olaszok rengetegféle tésztát különböztetnek meg, és nem véletlenül, mást használnak a húsos szószokhoz, mást a csak olívaolajjal meglocsolt változatokhoz, mást a levesbe, és még sorolhatnánk.

Friss, házi tészta (Fotó: illusztráció unsplah.com)

Próbáljuk ki a bazsalikomos pestót fussilivel, a bolognai szószt pappardellével, és ha már eredeti olasz tésztát vettünk, ne felejtsük el megtanulni al dente megfőzni. Ha igazán autentikus olasz ételeket szeretnénk készíteni, gyúrjuk kézzel a tésztát!

Ne csak igyuk a bort, főzzünk is vele! 

A minőségi bor nemcsak beszélgetés közben elengedhetetlen a kezünkből, de főzéskor is. Próbáljuk ki a fehérboros fokhagymaszószt, a vörösborban főtt spagettit, de bátran használjunk bort a hazai fogásokhoz is, csak finomabbak lesznek tőle.

Készítsünk saját kenyeret és morzsát!

Alapvető hozzávalók szükségesek csak hozzá, mégis számtalan variációban megsüthetjük őket, és a megszáradt maradékból a megszokottnál sokkal finomabb zsemlemorzsát készíthetünk. Parmezános csirkéhez, makarónihoz, másfajta tésztákhoz is jól jön majd. Fokhagymával, vajjal és petrezselyemmel készítsünk igazi olaszos fokhagymás kenyeret, nem lesz párja!

Az igazi bruschetta

A klasszikus olasz bruschetta tetején nem találni parmezánt. A ropogós héjú, frissen pirított kenyérszeleteket dörzsöljük be fokhagymával, a tetejére pedig készítsünk friss paradicsomból, bazsalikomból, olívaolajból, sóból és borsból keveréket.

Ne öntsük ki a tészta főzővizét! 

Keményítőben gazdag, sós lé marad a tésztafőzés után, amit nem szabad kiönteni. Kiváló sűrítéshez, ízesítéshez, mártások alapanyagaként, sőt, tegyünk belőle egy bögrényivel az asztalra is!