Konyha

Görögdinnye, te édes, pedig fűszeresen is finom – 3 különleges görögdinnyés recept

A nagy melegben gyakran nehéz eldönteni, mit is együnk, ami nem túl nehéz, mégis tápláló. A görögdinnye nagyszerű választás, ha frissítő ízekre, könnyű étkezésre vágyunk.

Dinnyés curry

(Fotó: illusztráció unsplah.com)

Hozzávalók

1 kg dinnye (kb. 5 csésze) kockákra vágva

2 evőkanál növényi olaj

1 teáskanál köménymag

3 gerezd zúzott fokhagyma

1 teáskanál őrölt koriandermag

1/4 teáskanál őrölt kurkuma

1/4 teáskanál őrölt Cayenne-bors

1/2 teáskanál só

2 teáskanál durvára vágott, friss koriander

párolt basmati rizs a tálaláshoz

Elkészítés

Turmixoljunk össze 1 csésze görögdinnyekockát.

Melegítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepes lángon, adjuk hozzá a köménymagot, és pirítsuk, amíg illatozni nem kezd, körülbelül 30 másodpercig. Adjuk hozzá a fokhagymát, és pároljuk, amíg kicsit meg nem barnul, szintén körülbelül fél percig. Adjuk hozzá az összeturmixolt görögdinnyét, a koriandert, a kurkumát, Cayenne-borsot és a sót. Vegyük a lángot közepesen alacsonyra, és pároljuk az egészet még 3–5 percig.

Adjuk hozzá a maradék görögdinnyekockát, óvatosan keverjük meg, fedjük le, és pároljuk 3–5 percig, amíg a görögdinnye át nem melegszik. Ízlés szerint fűszerezzük, rizzsel tálaljuk.

unsplash.com/Lily Banse

unsplash.com/Lily Banse

Görögdinnyés bruschetta

Hozzávalók

2 1/2 csésze kockára vágott görögdinnye

1 csésze balzsamecet

2 evőkanál méz

1 csésze feta sajt felkockázva

1/4 csésze ricotta

3 evőkanál friss bazsalikom apróra vágva

2 evőkanál hagyma apróra vágva

bagett- vagy kenyészeletek

bors ízlés szerint

Elkészítés

Egy közepes méretű serpenyőben keverjük össze a balzsamecetet és a mézet, rendszeres kevergetés mellett forraljuk fel, majd vegyük lejjebb a hőt, és még mindig kevergetve pároljuk, míg felére nem csökken a mennyisége, ez körülbelül 15 percet vesz igénybe, majd vegyük le a tűzről.

Turmixoljuk a fetát és a ricottát, míg sima nem lesz.

Pirítsuk meg a kenyérszeleteket.

Kenjük a sajtos masszát a kenyérre, halmozzunk rá egy-két kanál görögdinnyekockát, fűszerezzük, öntsük rá az ecetes szószt, és már tálalhatjuk is.

Sós dinnyekoktél

Hozzávalók

6 csésze kockára vágott görögdinnye

¾ tk. só

lime-héj-darabok a tálaláshoz (opcionális)

Elkészítés

Turmixoljuk össze a dinnyét, ízlés szerint szűrjük le, sózzuk meg, öntsük jéggel töltött poharakba, és díszítsük.