
(Fotó: illusztráció unsplah.com)
Hozzávalók
A sütőtökös szószhoz:
- egy evőkanál vaj
- egy fej vöröshagyma
- 1 dl fehérbor
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 csésze sütőtökpüré
- 1 csésze húsleves alaplé
- 1 csésze tej
- negyed csésze olívaolaj
- 1 teáskanál só
- másfél teáskanál morzsolt zsálya
- egy csipet őrölt szerecsendió
- egy csipet őrölt fekete bors
A tésztához:
- 0,5 kg csiga- vagy csavart tészta
- 0,5 kg csirkemellfilé
- 1 csésze mozzarella
- negyed csésze parmezán
- sült bacondarabok ízlés szerinti mennyiségben
- petrezselyem a tálaláshoz
Elkészítés
- Karamellizáljuk meg a hagymát: olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Szeleteljük fel vékonyan a vöröshagymát, majd szórjuk a vajra. Körülbelül 20–30 perc alatt karamellizáljuk meg a szeleteket, hogy szép aranybarnák legyenek. A vége felé öntsük hozzá a fehérbort is.
- Készítsük el a szószt: öntsük össze a turmixgépbe a fokhagymát, a sütőtökpürét, a húsleves alaplét, a sót, a tejet, az olívaolajat, a zsályát, a szerecsendiót és a fekete borsot, majd turmixoljuk az egészet addig, amíg homogén nem lesz. Öntsük hozzá a masszát a hagymához, és melegítsük össze vele.
- Főzzük meg a tésztát és a csirkét: készítsük el a tésztát a csomagolásán található utasítások szerint, szűrjük le, majd tegyük félre. Közben forraljunk fel egy bögre vizet, tegyük bele a csirkemellfilét, és körülbelül 10–15 percig főzzük. Ha elkészült, vegyük ki, várjuk meg, amíg kihűl, majd aprítsuk fel.
- Süssük össze: melegítsük elő a sütőt 250 fokra, majd keverjük össze egy tálban a tésztát, a csirkét, a bacont, a tökpürét és a fél csésze mozzarellát. Oszlassuk el egy kivajazott, kb. 9 x 15-ös tepsiben, szórjuk rá a maradék sajtot, és fedjük le megvajazott alufóliával. Süssük kb. 15–20 percig, majd tálalásnál szórjuk meg egy kis petrezselyemmel.