×

Konyha

Sütőtökös tészta csirkével és baconnel

Nem tudunk betelni a sütőtökkel. Szinte bármilyen fogást feldobhatunk vele, legyen az előétel, főétel vagy desszert. Nem csak ősszel lehet belőle finom vacsorát készíteni, vagy ebédet. Különleges ételköltemény receptjét hoztuk el, ami könnyen az egész család új kedvencévé válhat. Az is lehet, hogy a gondos - szorgos háziasszony mélyhűtőjében még van pár felkockázott nagydobosi tököt rejtő zacskó, ami most nagyon jól fog jönni, ehhez a recepthez.

(Fotó: illusztráció unsplah.com)

Hozzávalók

A sütőtökös szószhoz: 

  • egy evőkanál vaj
  • egy fej vöröshagyma
  • 1 dl fehérbor
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 csésze sütőtökpüré
  • 1 csésze húsleves alaplé
  • 1 csésze tej
  • negyed csésze olívaolaj
  • 1 teáskanál só
  • másfél teáskanál morzsolt zsálya
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • egy csipet őrölt fekete bors

A tésztához:

  • 0,5 kg csiga- vagy csavart tészta
  • 0,5 kg csirkemellfilé
  • 1 csésze mozzarella
  • negyed csésze parmezán
  • sült bacondarabok ízlés szerinti mennyiségben
  • petrezselyem a tálaláshoz

Elkészítés

  1. Karamellizáljuk meg a hagymát: olvasszuk fel a vajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Szeleteljük fel vékonyan a vöröshagymát, majd szórjuk a vajra. Körülbelül 20–30 perc alatt karamellizáljuk meg a szeleteket, hogy szép aranybarnák legyenek. A vége felé öntsük hozzá a fehérbort is.
  2. Készítsük el a szószt: öntsük össze a turmixgépbe a fokhagymát, a sütőtökpürét, a húsleves alaplét, a sót, a tejet, az olívaolajat, a zsályát, a szerecsendiót és a fekete borsot, majd turmixoljuk az egészet addig, amíg homogén nem lesz. Öntsük hozzá a masszát a hagymához, és melegítsük össze vele.
  3. Főzzük meg a tésztát és a csirkét: készítsük el a tésztát a csomagolásán található utasítások szerint, szűrjük le, majd tegyük félre. Közben forraljunk fel egy bögre vizet, tegyük bele a csirkemellfilét, és körülbelül 10–15 percig főzzük. Ha elkészült, vegyük ki, várjuk meg, amíg kihűl, majd aprítsuk fel.
  4. Süssük össze: melegítsük elő a sütőt 250 fokra, majd keverjük össze egy tálban a tésztát, a csirkét, a bacont, a tökpürét és a fél csésze mozzarellát. Oszlassuk el egy kivajazott, kb. 9 x 15-ös tepsiben, szórjuk rá a maradék sajtot, és fedjük le megvajazott alufóliával. Süssük kb. 15–20 percig, majd tálalásnál szórjuk meg egy kis petrezselyemmel.