Konyha

Expresszsütik, gyorsabban elkészül, mint hinnéd

Váratlan vendégek érkeznek vagy csak későn jut eszünkbe, hogy a gyereknek süteményt kell vinnie egy összejövetelre? Semmi pánik, vannak sütemények, desszertek, amelyek pillanatok alatt elkészülnek.

A gyors sütemények receptjei nem csak vészhelyzetben jönnek jól, hanem akkor is, amikor vágyunk egy kis édességre, de nincs sem kedvünk, sem időnk időnk a konyhában sok időt ezzel foglalkozni.

(Fotó: illusztrációunsplah.com)

Az egyik expressz sebességgel elkészíthető sütemény a rétes. Tulajdonképpen csak a közeli boltba kell érte betérnünk és már csak azt kell eldöntenünk, hogy mi legyen a tölteléke. Lehet meggyes, túrós, almás, mákos, tökös vagy akár káposztás is.

A leggyorsabb, ha meggyes vagy túrós változatot készítünk. Azzal tényleg nincs sok gond. Meggyből választhatunk üveges befőttet vagy akár fagyasztottat is. A lényeg az, hogy felhasználás előtt alaposan csöpögtessük le.

Dobáljuk a vajjal megkent réteslapok közé egy kis cukorral és fahéjjal és csavarjuk fel. Már mehet is a sütőbe és pár perc múlva tálalhatjuk. Ugyanígy cselekedjünk a túróssal is, amelyhez a tölteléket keverjük össze egy kis tejföllel, cukorral és vaníliás cukorral.

Tehetünk bele még mazsolát vagy akár kaprot is. Bár ez utóbbi fűszernek nem mindenki örül.
Jó szolgálatot tehet – vész esetén – egy kész piskóta lap vagy torta alap.

A piskótalapot csak kenjük meg lekvárral és máris kér a piskótatekercs. Még meghinthetjük egy kis porcukorral és már tálalható is. De lehet belőle csokis tekercs is, ah főzünk hozzá egy gyors csokoládés pudingot. De nem csak tekercsként kínálhatjuk. Megkenhetjük egyben is mogyorókrémmel vagy csokoládés krémmel. Vágjuk kockákra és forgathatjuk kókuszreszelékbe.

A tortalapot megkenhetjük lekvárral, de még jobb, ha mogyorókrémmel látjuk el. Ültessünk a tetejére gyümölcsöket és máris kész a tortánk. Kínáljuk tejszínhabbal.
A kókuszgolyó is remek vendégváró, amelyért nem kell órákat a konyhában robotolnunk.

Sőt, még könnyebbé tehetjük a készítését, ha eleve darált háztartási kekszet vásárolunk. Csak összekeverjük a hozzávalókat és máris forgathatjuk a kókuszreszelékbe. Még egy gyors smink igazításra is marad időnk.