Konyha

Rózsa, a nyár illata – Tedd joghurtba, sütibe, limonádéba!

Virágba borultak a rózsák, itt az ideje aratni és bespájzolni egy kis rózsavizet. Számos ételt tehetsz vele különlegesen finommá. Akár gasztro ajándéknak sem utolsó. Szirmaival mindent díszíthetsz és feldobhatod az asztalt is. Szerelmeseknek és már nem annyira szerelmeseknek is számos lehetőséget rejt a virág egésze: a szirmaitól az illóolajáig.

Ha szereted a különleges aromákat és illatokat, akkor biztosan szeretni fogod a rózsavizet. Több módon készülhet a rózsavíz, de nem bonyolult művelet még otthon sem elkészíteni.

Ha pedig már van saját rózsavized, akkor nem csak a bőr és hajápolásban használhatod. A konyhában is igen jó hasznát veheted. Készíthetsz vele illatos süteményeket, kekszeket, pudingokat. De remekül passzol az íze például az eper dzsemhez vagy a sajttortához.

Gyümölcsjoghurtok ízét is feldobhatod pár csepp rózsavízzel. A gyümölcsteáknak is is remek aromát kölcsönöz a rózsavíz, amely nem csak finom, de nagyon egészséges is. Teheted házi készítésű fagyikba, jégkrémekbe, például a vaníliás változatot igazán izgalmassá varázsolhatod egy kis rózsavízzel.

Rózsás joghurt (Fotó: illusztráció unsplash.com)

Ha gyümölcsecetes salátaöntetet készítesz, dobj bele pár csepp rózsavizet és máris igazi gasztro-különlegesség válik belőle.

Rózsavizes limonádé:

HOZZÁVALÓK
  • 3 citrom frissen facsart leve
  • 2 kk. rózsavizet
  • édesítőt ízlés szerint, barnacukrot, vagy közönséges cukrot, ízlés és választás szerint (1 késhegynyi stevia por)
  • 1,5 liter tisztított víz
  • ELKÉSZÍTÉS:
    1. Keverd össze a hozzávalókat, hűtsd be pár órára, és kész!(körül-belül 1, 5 liter lesz belőle. A poharak szélét vízbe mártva, majd cukorba és utána rózsaszirmokkal kidíszítve lepheted meg a családodat, vendégeket. Ennek a finom limonádénak minden évszakban örülnek.)

Amennyiben készítesz gyümölcs szörpöt, akkor se hagyd ki belőle a rózsavizet. Például eper, málna vagy akár meggy szörpben is remek plusz ízt ad. Finom illatot és könnyű, finom, virágos aromát ad akkor is, ha limonádéba teszel egy keveset belőle. Készítsd el a szokásos módon a limonádét és egész egyszerűen csak löttyints hozzá úgy egy evőkanálnyi rózsavizet.

Rózsás chiás desszert (Fotó: illusztráció unsplash.com)