Ha szereted a különleges aromákat és illatokat, akkor biztosan szeretni fogod a rózsavizet. Több módon készülhet a rózsavíz, de nem bonyolult művelet még otthon sem elkészíteni.
Ha pedig már van saját rózsavized, akkor nem csak a bőr és hajápolásban használhatod. A konyhában is igen jó hasznát veheted. Készíthetsz vele illatos süteményeket, kekszeket, pudingokat. De remekül passzol az íze például az eper dzsemhez vagy a sajttortához.
Gyümölcsjoghurtok ízét is feldobhatod pár csepp rózsavízzel. A gyümölcsteáknak is is remek aromát kölcsönöz a rózsavíz, amely nem csak finom, de nagyon egészséges is. Teheted házi készítésű fagyikba, jégkrémekbe, például a vaníliás változatot igazán izgalmassá varázsolhatod egy kis rózsavízzel.
Rózsás joghurt (Fotó: illusztráció unsplash.com)
Ha gyümölcsecetes salátaöntetet készítesz, dobj bele pár csepp rózsavizet és máris igazi gasztro-különlegesség válik belőle.
Rózsavizes limonádé:
- 3 citrom frissen facsart leve
- 2 kk. rózsavizet
- édesítőt ízlés szerint, barnacukrot, vagy közönséges cukrot, ízlés és választás szerint (1 késhegynyi stevia por)
- 1,5 liter tisztított víz
-
ELKÉSZÍTÉS:
-
- Keverd össze a hozzávalókat, hűtsd be pár órára, és kész!(körül-belül 1, 5 liter lesz belőle. A poharak szélét vízbe mártva, majd cukorba és utána rózsaszirmokkal kidíszítve lepheted meg a családodat, vendégeket. Ennek a finom limonádénak minden évszakban örülnek.)
Amennyiben készítesz gyümölcs szörpöt, akkor se hagyd ki belőle a rózsavizet. Például eper, málna vagy akár meggy szörpben is remek plusz ízt ad. Finom illatot és könnyű, finom, virágos aromát ad akkor is, ha limonádéba teszel egy keveset belőle. Készítsd el a szokásos módon a limonádét és egész egyszerűen csak löttyints hozzá úgy egy evőkanálnyi rózsavizet.
Rózsás chiás desszert (Fotó: illusztráció unsplash.com)