×

Konyha

Csak tíz percet várj ás tálalom a vacsorát! Gyors főzelék receptek hétköznapokra

Rostok, szénhidrát és sok esetben még fehérjeforrás is lehet a főzelék, ami gyorsabban elkészül és sokkal olcsóbb, mint gondoljuk, pláne, mintha rendelni kellene. Kellően egészséges is a dietetikusok szerint, vagyis tökéletes választás.

A téli zöldségfogyasztás egyik legjobb módja, ha főzeléket készítünk belőle, ezt tudjuk, de nyáron sem kell elfelejtkezni róluk.

Leengeded a hűtődet? Vagy éppen friss az alapanyag? Mehet a fazékba! Egyik főzelék félét sem kell órákig készíteni, de mégis van három belőlük, amely valóban legfeljebb tíz perc alatt kész.
Mivel konzervekből készülnek, így érdemes betankolni az alapanyagokból. Amikor pedig haza esünk fáradtan egy átdolgozott nap után, a legnagyobb dolgunk annyi lesz, hogy eldöntsük: melyikből legyen főzelék.
Konzervekből elsősorban az üvegeset javasoljuk vagy a fagyasztottat.

Főzés előtt, mosás után (Fotó. illusztráció pexels.com)

Zöldborsó főzelék

Hozzávalók:
1 nagyobb üveg zöldborsó konzerv,
2 evőkanál liszt,
1 teáskanál pirospaprika,
2 evőkanál zsír,
1 dl tej.

Elkészítése:
A zöldborsó konzervet a levével együtt fazékba öntjük és átforraljuk.
A zsírt serpenyőben megmelegítjük és bele dobjuk a lisztet.
Alaposan elkeverjük.
Levesszük a tűzhelyről és ráöntjük a tejet.
Csomómentesre keverjük a rántás és a borsóhoz öntjük.
Addig forraljuk, amíg besűrűsödik a főzelék.

Finomfőzelék
Hozzávalók:
1 csomag mélyhűtött zöldségkeverék,
2 dl tej,
1 dl víz,
2 evőkanál vaj,
3 evőkanál liszt,
1-2 evőkanál cukor, 1 teáskanál só.

Elkészítése:
A zöldségeket lábasba tesszük és ráöntjük a vizet és a tej felét.
Megcukrozzuk és sózzuk.
Addig forraljuk, amíg minden zöldség kiolvad.
Serpenyőben megmelegítjük a vajat.
Hozzá keverjük a lisztet.
Felöntjük tejjel és elkeverjük.
A zöldségekhez öntjük és addig főzzük, ameddig besűrűsödik.

Sóskafőzelék
1 csomag fagyasztott sóska,
3 dl tej,
2-3 evőkanál cukor,
2 evőkanál zsír,
2 evőkanál liszt.

Elkészítése:
Kiolvasztjuk a sóskát egy tálban.
A zsírt megolvasztjuk és elkeverjük benne a lisztet.
Ráöntjük a sóskát a levével együtt.
Alaposan elkeverjük.
Hozzá öntjük a tejet és a cukrot.
Felforraljuk.

Aki fogyókúrázik, annak habarást ajánlunk, vagy a hagyományos liszt elhagyásával egészségesebb lehet, ha a gesztenye – , köles – , mandula -, cirok -, tönköly -, rizslisztből választ. Az internetes oldalak tele vannak jobbnál-jobb rántás helyettesítőkkel, egészségesebb alternatívákat kínálva a főzeléksűrítésre.