×

Konyha

Fekete szeder a tortámon, ütős páros

Az ország szülinapi tortáit csak augusztus 18-tól kóstolhatjuk meg. Izgalmasnak ígérkezik, ahogyan a cukormentes változat is.

De addig, amíg megkóstolhatjuk, süssünk otthon gyümölcstortát fekete szederrel. Nagyon látványos lehet a végeredmény, de nincs szükség cukrász végzettségre az elkészítéséhez. Túl sokat sem kell bíbelődni vele, a legtöbb időt a krém megszilárdulása igényli majd.

Fókuszban a fekete szeder (Fotó: illusztráció pexels.com)

Hozzávalók:

4 tojás, 8 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag lapzselatin, 3 dl hab tejszín, 30 dkg fekete szeder

Elkészítése:

  • A tojásokat szétválasztjuk.
  • A fehérjét géppel habbá verjük.
  • Közben, amikor már félig kemény a hab, hozzá adunk négy evőkanál cukrot.
  • Majd hozzáadjuk a sütőport.
  • Ezután beletesszük egyesével a tojások sárgáját.
  • Ezután egy keverőlapáttal nagy mozdulatokkal, óvatosan bele keverjük a lisztet.
  • Kivajazott és kilisztezett gyümölcstorta formába öntjük.
  • 180 fokon tűpróbáig sütjük. (Amikor úgy látjuk, hogy megsült, beleszúrunk egy hústűt és, ha nem marad rajta tészta, akkor kész.)
  • A tejszínt lábasba öntjük és belekeverjük a vaníliás cukrot.
  • A lapzselatinok közül hármat vízbe áztatunk.
  • Amikor megpuhulnak (zselések lesznek) beletesszük a tejszínbe.
  • Nagyon alacsony lángon melegíteni kezdjük a tejszínt, de csak addig, amíg elolvad benne a zselatin.
  • Hagyjuk kihűlni és ezután a tortára öntjük. Hűtőbe tesszük addig, amíg megdermed a tejszín.
  • A szedret késes aprítóba tesszük és alaposan összeaprítjuk.
  • Egy szűrőn átszűrjük.
  • Lábasba öntjük a szederlevet.
  • Beáztatjuk a maradék három zselatinlapot.
  • Amikor megpuhul beletesszük a szederlébe és addig melegítjük alacsony hőmérsékleten, amíg elolvad a zselatin.
  • Kihűtjük, majd a torta tetejére tesszük.
  • Hűtőben tároljuk tálalásig.