Az ország szülinapi tortáit csak augusztus 18-tól kóstolhatjuk meg. Izgalmasnak ígérkezik, ahogyan a cukormentes változat is.
De addig, amíg megkóstolhatjuk, süssünk otthon gyümölcstortát fekete szederrel. Nagyon látványos lehet a végeredmény, de nincs szükség cukrász végzettségre az elkészítéséhez. Túl sokat sem kell bíbelődni vele, a legtöbb időt a krém megszilárdulása igényli majd.

Fókuszban a fekete szeder (Fotó: illusztráció pexels.com)
Hozzávalók:
4 tojás, 8 evőkanál cukor, 4 evőkanál liszt, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag lapzselatin, 3 dl hab tejszín, 30 dkg fekete szeder
Elkészítése:
- A tojásokat szétválasztjuk.
- A fehérjét géppel habbá verjük.
- Közben, amikor már félig kemény a hab, hozzá adunk négy evőkanál cukrot.
- Majd hozzáadjuk a sütőport.
- Ezután beletesszük egyesével a tojások sárgáját.
- Ezután egy keverőlapáttal nagy mozdulatokkal, óvatosan bele keverjük a lisztet.
- Kivajazott és kilisztezett gyümölcstorta formába öntjük.
- 180 fokon tűpróbáig sütjük. (Amikor úgy látjuk, hogy megsült, beleszúrunk egy hústűt és, ha nem marad rajta tészta, akkor kész.)
- A tejszínt lábasba öntjük és belekeverjük a vaníliás cukrot.
- A lapzselatinok közül hármat vízbe áztatunk.
- Amikor megpuhulnak (zselések lesznek) beletesszük a tejszínbe.
- Nagyon alacsony lángon melegíteni kezdjük a tejszínt, de csak addig, amíg elolvad benne a zselatin.
- Hagyjuk kihűlni és ezután a tortára öntjük. Hűtőbe tesszük addig, amíg megdermed a tejszín.
- A szedret késes aprítóba tesszük és alaposan összeaprítjuk.
- Egy szűrőn átszűrjük.
- Lábasba öntjük a szederlevet.
- Beáztatjuk a maradék három zselatinlapot.
- Amikor megpuhul beletesszük a szederlébe és addig melegítjük alacsony hőmérsékleten, amíg elolvad a zselatin.
- Kihűtjük, majd a torta tetejére tesszük.
- Hűtőben tároljuk tálalásig.