Konyha

Ízletes, illatos és sajtos finomságok, nem lehet mérteket tartani belőlük

A sajt az az ínyencség, ami még a legegyszerűbb ételt is fel tudja dobni. Nézzünk meg 3 sajtos ételt, amit pillanatok alatt elkészíthetünk a családunk és a barátaink legnagyobb örömére!

Mozzarellarúd paradicsomos mártogatóssal

Hozzávalók:

  • 60 dkg mozzarella
  • 3 db tojás
  • 15 dkg kukoricaliszt
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 4 dl olaj
Fotó: Unsplash/ Brina Blum

Fotó: Unsplash/ Brina Blum

A paradicsomos mártogatóshoz:

  • 4-5 db paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bors
  • oregánó
  • kakukkfű
  • bazsalikom
  • rozmaring

Elkészítés:

Vágjuk a sajtot 8 csíkra, forgassuk meg a kukoricalisztben, a fűszeres tojásban és a zsemlemorzsában. Forró olajban süssük, és papírtörlőre szedjük ki. A paradicsomokat turmixoljuk össze, közben egy serpenyőben pirítsuk meg a fokhagymát, adjuk hozzá a paradicsomot és a fűszereket. Keverjük meg, és már tálalhatunk is. Garantált siker!

Ropogós sajtburgonya

Hozzávalók:

  • 8 db krumpli
  • 230 g reszelt sajt
  • 500 g szalonna
  • olívaolaj
  • bors
  • tejföl
  • hagyma

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra. A burgonyát vágjuk félbe, sózzuk, borsozzuk, és addig süssük, amíg ropogós nem lesz a héja. Utána szórjuk a burgonyákba a szalonnát és a hagymát, locsoljuk meg egy pici olívaolajjal, és süssük még 15 percig. A végén szórjuk meg sajttal, és hagyjuk, hogy ráolvadjon a tetejére. Ízlés szerint kenjük meg egy kis tejföllel.

Csőben sült tészta

Hozzávalók:

  • 1/2 csésze vaj
  • 1/4 csésze liszt
  • 3 pohár tej
  • 3 pohár víz
  • 1 evőkanál só
  • 1/2 teáskanál fekete bors
  • 500 g tészta
  • 2 csésze reszelt cheddar sajt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csésze zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál aprított petrezselyem

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 240 °C-ra. Olvasszuk meg a vajat egy serpenyőben, majd adjuk hozzá a lisztet, és folyamatos kevergetés mellett egy percig süssük. Utána jöhet a tej és a víz. Forraljuk fel, és kis lángon kevergessük a mártásunkat 10 percig. Amikor elkezd sűrűsödni, akkor adjuk hozzá a sót és a borsot.

Gyúrjunk tésztát (Fotó: illusztráció pexels.com)

Tegyük a tésztát a sütőbe, és öntsük le a mártással, fóliával fedjük. Körülbelül 20 percig süssük. A maradék vajat olvasszuk meg a serpenyőben, adjuk hozzá a fokhagymát, zsemlemorzsát, petrezselymet, sót és borsot. Keverjük ezt is a tésztánkhoz, és süssük tovább, ismét 20 percig. Utána vegyük le a fóliát, szórjuk meg a reszelt sajttal, és addig süssük, amíg aranybarnává nem válik a sajt.