Az év fagylaltját a kézműves termékek közül választották, ezek természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készültek, bemutatva a cukrász tudását és kreativitását.
Csábító meglepetés (Fotó. illusztráció pexels.com)
Jó hír, hogy ezt az ínycsiklandó finomságot, vagy legalábbis valami hasonlót, mi magunk is elkészíhetünk egyszerűen otthoni körülmények között. Szükségünk lesz hozzá másfél liter vízre, 10 dkg cukorra, 10 levél friss bazsalikomra, 30 dkg málnára és fél liter görög joghurtra. A vízből és a cukorból kis lángon főzzünk sűrű szirupot, vegyük le a tűzről, és keverjük bele az alaposan megmosott és csíkokra vágott bazsalikomot és a málnát.
Jól keverjük el, hagyjuk kicsit kihűlni, majd pürésítsük a keverékünket egy botmixerrel. Ezután keverjük hozzá a görög joghurtot, s ha nem találjuk még elég édesnek, akkor egy kevés cukor vagy másfajta édesítő is mehet még bele. Ha megvagyunk, keressünk egy alkalmas, jól zárható edényt lehetőleg műanyagból, simítsuk bele a még folyékony masszát, úgy, hogy ne legyen levegős, majd tegyük a mélyhűtőbe legalább egy éjszakára.
Persze elkészíthetjük cukor- és tejmentes változatban is, ez esetben használjunk eritritet, nyírfacukrot vagy egyéb édesítőket, joghurt helyett pedig szójajoghurtot vagy kókusztejszínt. Az állaga nem lesz pontosan olyan, mint egy hagyományos fagylalté, ám ha kitartóan kísérletezünk, előbb-utóbb rábukkanhatunk a tökéletes arányokra.
Idén az Év Fagylaltja versenyt, – amelyre négy kategóriában összesen 74 fagylalttal neveztek – egy ugyancsak vidéki cukrász nyerte. Az édességrajongók nagy örömére, a legizalmasabb kategóriában a cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenyében a pálmát: Dobó Norbertnek ítélték oda. 2022-ben, a balatonfüredi Füredi Fagyizó és remekműve lett a befutó: alkotásuk: a „Szőke zserbó” vette le a lábáról a zsürit.




