Éppen itt a szezonja az édesburgonyának, így egyre több élelmiszerboltban kapható akciós áron. Persze kicsivel drágább, mint a hagyományos krumpli, de mégis egyre népszerűbb. Mire és hogyan lehet használni?
Batáta a sima krumpli helyett(Fotó: illusztráció pexels.com)
A válasz erre röviden annyi, hogy bármire, amire a hagyományos burgonyát. Bár nem teljesen ugyanúgy viselkedik a főzés során, mint a hétköznapi krumpli. Az édesburgonyában ugyanis nincs keményítő, így sokkal gyorsabban megfő. Egyébként főzve nem is érdemes készíteni, mert pár perc alatt teljesen szétfő és így nem annyira finom.
Inkább sütve érdemes tálalni. Remek hasábburgonya készíthető belőle, bár csak akkor marad sokáig ropogós, ha nagyon vékonyra szeleteljük. Egyébként puha marad.
Ha rakott burgonyát készítenénk belőle, akkor nem kell előfőzni, csak meghámozva lekarikázni. Nyersen rétegezhetjük a főtt tojással és a kolbászkarikákkal. Mire megbarnul a tetején a tojásos massza, addigra az édesburgonya is átpuhul.
Édesburgonyából három féle létezik. A legismertebb a narancssárga húsú. Íze emlékeztet a sárgarépa vagy a sütőtök ízére, de csak enyhén. De létezik belőle fehér húsú is, amelynek íze inkább a gesztenyére emlékeztet. Ezt a változatot is ugyanúgy lehet, használni, mint a narancssárga húsút.
Létezik egy meglehetősen ritkán kapható változata is, amely lila húsú. Ezt is lehet hasonló módon használni a konyhában, mint a másik két fajtát, bár ennek az íze kissé más, különlegesebb. Ha elég bátrak vagyunk, akár szilvás gombócot is készíthetünk belőle, amely lila színű lesz. Igen különleges látvány.
Mindezen túl készülhet az édesburgonyából, pogácsa, nudli, krumplipüré, vagy akár töltött burgonya.




