Konyha

Bento box

A dobozok legalább két belső kis tartóval és villával, kanállal is rendelkeznek, ami megkönnyíti a falatozást. Az igazi bento boxban minden benne van, amire egy emberi szervezetnek szüksége van. Fehérje, zöldségek és, vagy gyümölcsök, kenyérféle, krém, vagy mártogatós szósz. A háziasszonyok leleményesen pakolják tele a dobozokat, olykor megfaragják a zöldségeket, hogy a lurkóknak kedvet csináljanak a csipegetéshez. A Főmenü adásában Böröcz Zsófia és Széll Tamás izgalmas válogatással töltötte meg az adás bento boxát, ha kedvet kaptunk, kövessük őket!

Hozzávalók: 4 főre
Tojás wrap, házi csirkefelvágottal
Tojás 6 db
Tej 2-3 ek

Kevés napraforgóolaj a sütéshez
Csirkemell, tisztítva 2 db
Olivaolaj 2 ek
Kakukkfű, száraz
Majoranna, száraz
Bazsalikom, száraz
Vajkrém 4-5 ek
Szárított paradicsom 1 marék
Snidling 1 csokor
Petrezselyem 1 csokor
Sárgarépa 2 szál
Római saláta 1 fej

Színes zöldségsaláta
Brokkoli 1 kisebb fej
Színes koktélparadicsomok 0,5 kg
Lilahagyma 2 fej

Savanyítólé
Ecet 10% 100 ml
Kristálycukor 200 g
Víz 300 ml
só, bors

Magos cracker
Finomliszt 250 g
Víz 120 ml
Repceolaj 2 ek
Olíva olaj a formázáshoz

Vegyesen magok: tökmag, szezám, lenmag 100 g

Elkészítés:
A csirkemelleket sózzuk, borsozzuk és egy serpenyőben kérget sütünk rá. Átrakjuk egy sütőpapírra, ami legyen elég nagy, hogy majd bele tudjuk csomagolni a húst, megszórjuk a száraz fűszerekkel, kicsit bele is nyomkodjuk, gyakorlatilag kérget adunk a csirkének.
150 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt puhára sütjük.

Bekeverjük a cracker hozzávalóit (a magokat természetesen nem), és hagyjuk pihenni 20 percig.

Amíg sül a csirke, és pihen a cracker, elkészítjük a kiegészítőket.

A natúr vajkrémet összekeverjük a lecsöpögtetett, aprított szárított paradicsommal, sózzuk, belekeverjük a felvágott snidlinget és petrezselymet.

A zöldségsalátához a darabolt brokkolit sós, cukros vízben 5-6 percre blansírozzuk, jeges vízben lehűtjük, majd hagyjuk lecsöpögni. Egy kisebb lábosban a savanyítólé hozzávalóit (ecet, víz, cukor, só, bors) felmelegítjük, majd leöntjük vele a vékony cikkekre vágott lilahagymát.
A kihűlt brokkolit összekeverjük a színes paradicsomokkal, és a megpihent, összeesett lilahagymával.

Az időközben megsült csirkét kivesszük a sütőből, és hagyjuk rácson kipihenni.

A megpihent cracker tésztát olivaolaj segítségével egy tepsin kinyújtjuk, megszórjuk a magokkal, amiket alaposan bele is nyomkodunk. 185 fokos sütőben 25 perc alatt készre, vagyis aranybarnára sütjük.

Tojáswrap:
A tojásokat összekeverjük a tejjel, sózzuk, kevés napraforgóolajon „palacsintákat” sütünk.

Összeállítjuk a wrap-et:
Kiterítjük a tojáswrap-et, megkenjük a szárított paradicsomos vajkrémmel, ráfektetjük a salátaleveleket, majd a vékonyra szeletelt csirkét, megszórjuk vékonyra vágott sárgarépával. A két oldalát behajtjuk, majd szorosan feltekerjük.
A salátát mellétálaljuk, a cracker-t kisebb-nagyobb darabokra törjük és a dobozba tesszük.