Konyha

Olivás-húsos-fetás burek

Balkáni finomság a Főmenü konyhájából.

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Bárány lapocka, darálva 600 g
Fetasajt, villával összetörve 200 g
Mag nélküli Kalamata olivabogyó 1 kisebb üveg
Aszalt paradicsom, házi, vagy vásárolt, aprítva 2-3 ek
Kakukkfű, aprítva 1 kk
Fahéj 1/2 kk
Fokhagyma, aprítva 5-6 gerezd
Vöröshagyma, aprítva 2 nagy fej
Tojás 2 db + kenéshez
Kenyérbél aprítva 1-2 marék
Menta és petrezselyme aprítva 1-1 köteg
Citrom reszelt héja 1 db
Réteslap 2 csomag
Oliva olaj 0.5 dl + kenéshez
Víz 2-3 dl
Feketehagyma mag, zellermag, köménymag
Só és frissen őrölt bors

Elkészítés:
Nagyméretű lábasban olivát hevítünk. Megpirítjuk rajta a darálthúst, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, összepirítjuk a hússal, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet és fahéjat.
Puhára pároljuk a bárányt, és ha elkészült, szárazra pirítjuk.
A kész hústölteléket egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a durvára aprított fetát, olivabogyót, aszalt paradicsomot. Majd jöhet 2 tojás, kenyérbél, egy citrom szeletelt héja, végül rengeteg aprított zöldfűszer. A töltelék állaga legyen krémes, kenhető, de ne vizes és ne terüljön!

A réteslapokat „harmadig fedésben” egymásra rakosgatjuk két rétegben, a rétegek között lekenjük a lapokat olivával. Legalább 1-1.5 m hosszan tegyük ezt!
A lapok tetejét is megecseteljük olivával és a tölteléket a lapok alsó harmadára pakoljuk.
Szorosan egy óriáskígyót tekerünk belőle, majd a külsejét is leecseteljük olivával. Csigaformában felgöngyölítjük, sütőpapírral bélelt tepsire átrakjuk, és nagyon vékonyan megkenjük felvert tojással.
Meghintjük durva sóval, hagyma- és zellermaggal, illetve köménnyel.
180 fokos sütőben sütjük aranybarnára, ropogósra.
Vagy cikkeket vágunk belőle, vagy „szivarkákat” tépkedünk belőle. Nem felejtjük otthon!