Konyha

Kenyérsaláta – Otthontól távol is frissen

Mert igen, kenyérből is isteni salátát lehet készíteni!

Fotó: MTVA

Hozzávalók:
Kovászolt kenyér, nagyobb kockákra vágva    2 nagy marék
Vajas toast kenyér belseje kézzel összetépkedve    2 nagy marék
Ementali sajt, egészben    1 ujjnyi vastag szelet
Pácolt főtt-sült sonka, egészben    1 ujjnyi vastag szelet
Bazsalikom, tépkedve     1 marék
Lenmag    2 ek
Apró csemege uborka, karikákra vágva    10-12 db
Koktél paradicsom, félbe vagdosva,    2 nagy marék, frissen
Koktél paradicsom, félbe vagdosva     3 nagy marék – aszalni
Oliva olaj    2 dl
Kakukkfű, friss, aprítva    1 kk
Fokhagyma, vékonyra szelve     3-4 gerezd
Citrom leve    1/2 db
Cukor
Só, frissen őrölt bors
Rozmaring ág, friss

Elkészítés:
Nagymennyiségű házi, félig sült paradicsomot készítünk: A paradicsomokat félbe vagdossuk és keverőtálba tesszük. meglocsoljuk olivával, sózzuk, borsozzuk, picit cukrozzuk, hozzáadjuk a vékonyra szelt fokhagymát és az aprított kakukkfüvet.
Előmelegített, 120 fokos sütőbe tesszük, míg megtöpped, megszikkad! Lehet akár 2-3 óra is.
Fontos, hogy a paradicsomok vágott felületükkel felfelé legyenek, hogy tudjon szikkadni!
Ha elkészült, csatosüvegekbe tesszük, teszünk mellé egy kisebb rozmaring ágat és felöntjük annyi olivával, hogy ellepje. Hűtőbe téve hetekig is eláll, sőt érik az íze. Az olivát fűszerolajként használjuk bármire.
Kenyér salátához a kovászolt kenyeret nagyobb kockákra vágjuk, tepsire tesszük, sózzuk, borsozzuk, kevés paradicsomos olivával meglocsoljuk és 170-200 fokos sütőbe téve, szárazon aranybarnára sütjük. Sülés közben többször is átforgatjuk.
A Toast kenyér belsejét kézzel a kenyér kocka méretére tépkedjük és lefedjük, hogy ne száradjon ki, friss maradjon.
Elviteles tálakba fogunk tálalni: szeparáltan tesszük egymás mellé a hozzávalókat. Ropogós és a friss kenyeret, amit egy kisebb papírral érdemes elszeparálni, ne ázzanak el! Mellétesszük a kockázott sonkát, sajtot, friss és aszalt koktél paradicsomot, fölkarikázott csemegeuborkát, tépkedett bazsalikom leveleket, majd az elviteles dobozkát lezárjuk.

Egy gyors kis dresszinget is készítünk: friss és aszalt paradicsomot késsel összeaprítunk. Sózzuk, borsozzuk, pár csepp citromlevet adunk hozzá, majd meglocsoljuk olivával.
Külön kis edénykében engedjük útjára a dresszinget a salátával, hogy mikor fogyasztjuk, mindent frissen tudjunk összekeverni!