Fahéjas körteleves
Hozzávalók
- 4 darab körte
- 2 dl natúr joghurt
- 3 fahéjrúd
- 6 szem szegfűszeg
- 1 dl főzőtejszín
- 1 ek keményítő
- 5 ek eritrit
Elkészítés
1 liter vízbe beledobjuk a fahéjrudakat és a szegfűszegeket, majd kb. 8–10 percig forraljuk, és kivesszük belőle a fűszereket. A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk, és felkockázva a vízbe dobjuk – kb. 5 percig főzzük. A keményítőt hozzákeverjük egy kis hideg vízhez, majd a tejszínnel és a joghurttal csomómentesre keverjük. Hőkiegyenlítés után hozzáöntjük a leveshez, újra felforraljuk az egészet, és végül az eritritet is belekeverjük. Hűtve tálaljuk.
Körtelekvár
Hozzávalók
- 3,5 kg meghámozott, kimagozott, feldarabolt körte
- 1 citrom leve
- 3 csomag vaníliáscukor
- őrölt fahéj
- 1 dl víz
Elkészítés
Körülbelül 1 órán át főzzük a körtéket kevés vízben, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Gyakori keverés mellett még 2 óráig főzzük az egészet. Ha elkészült, csírátlanított befőttesüvegekbe töltjük a lekvárt, és száraz dunsztban fejjel lefelé állítva hagyjuk kihűlni.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)
Mézes sült körte
Hozzávalók
- 4 körte
- kb. 1 dl méz
- 1 csipet őrölt fahéj
Elkészítés
A megmosott körtéket vágjuk félbe, és szabadítsuk meg a magházuktól. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Keverjük össze a mézet a fahéjjal, és kenjük meg vele a gyümölcsöket, majd 180 fokos sütőben süssük őket kb. 20–25 percig.