Konyha

Három ínycsiklandozó körtés recept a gyümölcs szerelmeseinek

A körte igazi szupergyümölcs – magas rosttartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, vitamin- és ásványianyag-tartalma pedig erősíti az immunrendszerünket és segít szervezetünknek a betegségek elleni küzdelemben. Fogyasszuk hát rendszeresen, például olyan ízletes fogások formájában, mint az alábbiak!

Fahéjas körteleves

Hozzávalók

  • 4 darab körte
  • 2 dl natúr joghurt
  • 3 fahéjrúd
  • 6 szem szegfűszeg
  • 1 dl főzőtejszín
  • 1 ek keményítő
  • 5 ek eritrit

Elkészítés

1 liter vízbe beledobjuk a fahéjrudakat és a szegfűszegeket, majd kb. 8–10 percig forraljuk, és kivesszük belőle a fűszereket. A körtéket meghámozzuk, kimagozzuk, és felkockázva a vízbe dobjuk – kb. 5 percig főzzük. A keményítőt hozzákeverjük egy kis hideg vízhez, majd a tejszínnel és a joghurttal csomómentesre keverjük. Hőkiegyenlítés után hozzáöntjük a leveshez, újra felforraljuk az egészet, és végül az eritritet is belekeverjük. Hűtve tálaljuk.

Körtelekvár

Hozzávalók

  • 3,5 kg meghámozott, kimagozott, feldarabolt körte
  • 1 citrom leve
  • 3 csomag vaníliáscukor
  • őrölt fahéj
  • 1 dl víz

Elkészítés

Körülbelül 1 órán át főzzük a körtéket kevés vízben, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót. Gyakori keverés mellett még 2 óráig főzzük az egészet. Ha elkészült, csírátlanított befőttesüvegekbe töltjük a lekvárt, és száraz dunsztban fejjel lefelé állítva hagyjuk kihűlni.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Mézes sült körte

Hozzávalók

  • 4 körte
  • kb. 1 dl méz
  • 1 csipet őrölt fahéj

Elkészítés

A megmosott körtéket vágjuk félbe, és szabadítsuk meg a magházuktól. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe. Keverjük össze a mézet a fahéjjal, és kenjük meg vele a gyümölcsöket, majd 180 fokos sütőben süssük őket kb. 20–25 percig.