Konyha

Reformkonyha zabpehellyel és zabliszttel

Mit egyek? A legtöbb fogyókúrázó, tudatosan táplálkozó nap mint nap felteszi magának ezt a kérdést. Mi tudjuk rá a választ! Ugyanazt, amit egyébként is, csak cseréljük le az alapanyagok egy részét, és figyeljünk oda az elkészítés módjára! Ma már nem kell feltétlenül drága alapanyagokban gondolkodni, a zabpehely egy pillanat alatt zablisztté őrölhető egy turmixgép segítségével, így kalóriában szegényebb és egyben lassabb felszívódású lisztfélével gazdagíthatjuk a repertoárunkat. Egészségesebb, könnyebben emészthető ételeket kapunk, amiért érdemes változtatni a szokásainkon!

Használjunk például zabpelyhet sűrítésre liszt, töltelék helyett, s máris sokat tettünk egészségünkért, na és persze alakunkért, hiszen tele van értékes tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal: B1-, B2-, B3-, B6- és K-vitaminnal, és megtalálható benne a cink, a vas, a szelén, a magnézium és a kalcium is. Nagyon jó szénhidrátforrás, és magas a rosttartalma, így jótékonyan képes befolyásolni az emésztésünket. De nézzük, zabkásán kívül még miképp használhatjuk a konyhában ezt az értékes alapanyagot!

Zabfasírt

Zabpehelyből kiváló vega, akár vegán fasírt is készíthető. Aprózzunk fel minden zöldséget, amit otthon találunk, keverjük össze egy-két tojással, szórjunk bele annyi zabpelyhet, amennyit a keverék felvesz. Ezután fűszerezzük ízlés szerint, sóval, borssal és pirospaprikával vagy akár curryvel. Ezután süssük ki egy kevés olajban, vagy még jobb, ha betesszük a sütőbe, s mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Rántott csirke zabbundában

A szokásos módon készítsük elő a húst, mossuk le, sózzuk, borsozzuk. Három evőkanál zabpelyhet keverjünk össze egy evőkanál szezámmaggal s szárított zöldfűszerekkel: oregánóval, bazsalikommal, lestyánnal. Használhatunk zablisztet is. A csirkét forgassuk meg tojásfehérjében, majd hempergessük meg a bundában. Ha szükséges, alaposan nyomkodjuk is rá, majd mehet be a sütőbe, így a zsiradékot is megspórolhatjuk. Mivel azonban picit talán szárazabb lesz így a csirke, mint azt megszoktuk, feltétlenül készítsünk hozzá tejfölös, fűszeres, parmezános mártogatóst.

Töltött paprika 

Ezt a receptet ugyanúgy kell elkészíteni, mint egy hagyományos töltött paprikát, annyi különbséggel, hogy a töltelékbe tejbe/vízbe áztatott zsemle helyett főtt zabpelyhet teszünk. Ettől lesz diétás, no és persze attól, hogy cukor helyett édesítőt, sertés helyett darált pulykamellet használunk. Liszt helyett pedig inkább keményítővel habarjuk be.

(Fotó: illusztráció unsplash.com)

Töltött káposzta

Hihetetlen, de még a töltött káposztáról sem kell lemondanunk, elkészíthetjük diétásan, s nem kell óriási kompromisszumokat kötnünk. A töltelékbe a szokásos hús, tojás és rizs mehet, de tegyünk még bele félig megfőtt zabpelyhet, s ezután mehet minden ugyanúgy, ahogy nagymamáinktól tanultuk. Nem jobb érzés arra gondolni, miközben esszük, hogy egészségesebbek leszünk?

Zabpelyhes túrógombóc 

Ha túrógombócot készítünk, akkor érdemes előtte áttörni a túrót egy krumplinyomó vagy villa segítségével, hogy igazán krémes és egynemű legyen a végeredmény. Negyed kiló áttört túrót keverjünk össze egy tojással, édesítővel, és annyi zabpehellyel, amennyit felvesz, ha minden igaz, ez 8-10 dkg lesz. Hagyjuk pihenni 2 órát a hűtőben, formázzunk belőle minél kisebb gombócokat, s főzzük ki őket enyhén sós, lobogó vízben. Morzsa helyett zabpehellyel elkevert morzsát pirítsunk, s abba forgassuk meg. Tejföllel vagy krémes görög joghurttal tálaljuk.

Zserbó

Igen, zserbót is készíthetünk zabpehely felhasználásával, persze nem olyan egyszerűen, de néhány alapanyagot helyettesíthetünk vele. A tésztába kell fél kiló zabpehelyliszt, 2 tojás, 10 dkg zsiradék (kókuszzsír), 3 dl tej, só, szódabikarbóna és édesítő. Kenéshez használhatunk cukormentes baracklekvárt, a töltelékhez pedig dión kívül vagy helyett zabpelyhet, szezámmagot vagy párolt kölest. Az íz ugyan egy kicsit más, de az élmény remélhetőleg nem marad el.